保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
咁啱用得着嘅話係拎一次等於保費嘅
住院現金呢啲
不過呢啲對於我嚟講就好無感 可有可無
蘇黎世份家居保險係唔係包爆mon
諗緊幫老母買醫保

行靈活基本path定高端25k自付path好

同埋老母有d醫療紀錄,李家呢排係咪手緊咗,最好就太陽

咩都係我比,最緊要claim到c記不了
見到Chubb 傳承守創儲蓄保障計劃

其實係唔係只係普通儲錢保險?
買唔買得過?
各位大大小弟有問題想請教
本人經朋友係2020年買了雋宇ii投資保險計劃二十五年期,月供3000
依家都供了一段時間了
覺得裡面賺錢好少,供緊科技 醫療
我見到好似54個月即係下年可以減少定期資金,係咪唔可以完全唔俾錢由佢自己run?
同埋我係咪中伏了,我見佢話最少13年先拎得返本?
有冇人買過/分享下相關資料?
因為我都係當年好細個買…依家人大了,覺得呢個好詐騙feel感謝感謝各位
想問吓c牌同國泰嘅優越醫療保同佢本身靈活優越有無咩唔同
利申30歲未婚無病無痛無食煙 純粹覺得呢個年紀要買份旁身
另外想問吓會唔會有保險係包醫學美容療程(非開刀但係都有啲風險例如打激光嗰種)
想問下各位大大如果意外保有冇邊隻係recommend?
2字頭 做文職 平時冇咩危險嘢
主要係間唔時會去行山/旅行滑雪咁 怕有咩意外整親可以幫補下 依家physio好貴
感謝
想問下點睇富通168

利申 買左
同問, 供左3年仲有22年
要改口做周大福168
有冇其他巴絲都買左?

樓主點睇
Cigna近排有拒賠問題
你自己考慮
我30頭 之前公司醫保包得好足 年年都做身體檢查 驗到有高膽固醇 (應該係遺傳性) 除左依個問題之前都好健康無病痛.

早兩年聽醫生建議入院做心血管檢查 check到有d少少膽固醇積聚但好輕微, 依家轉工無左公司醫保先想買個人醫保, 但因為依次檢查既結果已經比兩間保險公司拒保.

想問下我依個情況要點解決? 係咪以後都無得買醫保
Cigna仲係用緊拖字訣其實係咪推上東張先係真理
我2頭,FG錢唔多,買李澤楷全餐 易衛你加儲蓄危疾加意抵唔抵玩?去見Agent個plan一年差唔多17K。

求指點
儲蓄危疾邊份先不過fwd儲蓄危疾普遍好貴

同埋我覺得fwd有team人個文化麻麻地
危疾全守衛 50K 加2XK
Saving ci買咁少不如唔好買

佢哋全部well trained去賣saving CI,你話我想過兩年買份大,而家買term先,咁可以吊住佢癮

我係你嘅話會同砌份25k 半私家+ term ci 20年續保 vcan係全包不過得50萬,同埋老咗保費好貴

你唔介意住大房就倍衞

不過危疾其實好易揀,你自主揀又得,揾agent幫你揀都得,最緊要afford得起同報齊d嘢,app報唔到就入addendum報

希望睇得明
想問自願醫保係咪比較伏?

見到啲經紀好落力推
唔會反而係買保險嘅入口,攞嚟引d人買儲蓄嘢嘅魚餌嚟魚餌本身係好食,只要你唔咬個勾就得
同我自願醫保係貴啲 同埋又要比咩自付費

反而我見李澤楷有嗰啲咩癌症保,係咪其實平好多同埋抵啲

定其實自願醫保係有保障啲,因為有政府睇住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞