保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
Generali
薯片個份咁樣仲要有多重保, 都唔知仲有無拎第二次
大家新年快樂

希望大家身體健康,唔好用得着保險,事事順景
發現vhis英雄私家房亞洲最高自付額個plan幾好,有私家房仲有送body check

不過間公司係咪手腳好慢
claim錢好順,我覺得都幾好
佢呢間OK嘅

缺點係價錢貴到傻,比其他公司高幾成

但係佢個出院門診係365日,呢個真係超屈機
而家開始逐漸收窄到個choice list

基本plan得番2個揀得落手

反而高端有4個

不過呢,80k自付會唔會出事
家居同裝修保買邊間好d?
身體檢查claim個fee同年費幾乎一樣仲要non us global plan淨係貴20%
依家用緊薯片最basic嗰隻自願醫保+c記半私家靈活萬五蚊墊底係咪好on9之前買嗰陣睇薯片嗰隻靈活 半私家淨係可以claim一半所以先咁買
你上Fb or google下

有緣會揾到,你揾我tg會好過messenger我
危疾係全球的

醫療計劃普遍都係包亞洲地區為主,因為若果你要全球嘅話就好貴的,都唔太值得

若果緊急情況入院嘅話就就算買亞洲地區都可以入全球醫院的,急症情況

自願醫保有政府監管,條款只能變好不能變差,同埋有得扣稅,價錢上都係比較便宜的,而家新造的保單全部都係自願醫保的,極少數情況下先會選擇普通醫保
其實你可以兩個都買

跟住醫療萬一真係唔好彩出事嘅,你可以去最近嘅亞洲國家醫病,因為香港其實個醫療水平其實冇其他鄰近亞洲國家咁高,癌症嘅話台灣係好先進嘅

當然可以啦,但若果係去到撞車咁大鑊嘅急症情況你去返當地都可以索償到
反而我諗緊係,除咗美國,邊區醫cancer好d澳德瑞台星

如果新加坡醫好d反而值得考慮
自願醫保同普通中高端醫保既分別

建議選擇自願醫保(vhis),條款有政府睇住,只能變好不能變差,同包未知已存在疾病,有得扣稅,基本上新單有9成都係vhis

呢2隻就保額上都有差距既,同個d額外現金都有分別既
急症就全球用得

係非急症如cancer 係可以返到黎既,飛機都唔得都已經大機係急症個邊

同去到當地settle down就可以cut佢換當地medical plan
台 日幾先進的 有得諗既
玩幾耐同要買幾大?
呢個配係得既,呢個額配搭係正路既

係hero好貴,你長買價錢貴得太多,正常係冇選擇先先買佢,佢對精神病係鬆手既同365日出院後門診,但呢個價錢我覺得唔值,係同買唔到正常plan逼住買其他plan既比先叫合理同平d

我自己都係推c記 李澤楷 加拿大 高端會更稱心

至於兩個靈活係差唔多既,買開可以照keep,想安心d咪轉返佢母公司加拿大,爭好少價差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞