保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
Term 嚟講 呢個plan算唔差?
無話好定差,係睇你想coverage幾多有平有貴
我覺得佢算係三甲之列

不過我自己係買咗蘇黎世10年續保,身故賠償有1.4倍,我係將佢個額攞嚟加埋做人壽用,啱啱好幫我填咗個額,又算係萬能少少咁樣

我自己私心係鍾意呢間公司多d,我車保家居保全部都係用佢,我用咗咁耐個經驗都係幾良好的

不過比我再揀多次嘅話呢,我會喺佢個最抵嘅人壽同埋危疾 ita 35年落架之前買夠佢,呢個真係可一不可再

同埋提一提有買到意大利嘅朋友仔,如果有mm power嘅話呢記得把握呢一兩個月盡快用咗佢交定錢,應該都下個月就冇咗個5%回贈

呢個頭先我打電話問咗係可以計算到5% ,我係一路打住電話一路簽,佢同我講話計咗即刻放下心頭大石,剩低嘅額等12月再交

之前7月我用Red卡喺正佢7月改咗個條款過幾日交保費,原本可以計多4%突然之間一夜跌咗落去0.4,我睇返個email真係喊出嚟,蝕咗2%手續費
你預咗有不保事項,又或者直程買唔到會比較好

因為已經話有機會有異常情況嘅情況下,多數有機會係postpone直到醫生搵到個結果為止,同埋仲要係最重要嘅器官上面嘅問題,呢個係執得最緊,好多都會過唔到

當然如果好運少少嘅就係不保事項,不保相關部位嘅疾病,醫療最嚴格,其次危疾,然後人壽,而家幾間四大公司有出計劃係癌症中風心臟病康復者可以買,例如有心臟病嘅直接掹走心臟病保障,保障癌症同埋中風,不過價錢係同我哋一般人買一份全包嘅價錢係一樣

影響就一定大㗎啦,唯一希望係出嚟個檢查結果都係良好的,咁就對買任何計劃都唔影響,又或者就算最差嘅情況下都冇咁傷同埋未去到買唔到嘅狀況

我最近先有一個都係同你差唔多狀況,不過佢好啲嘅醫療背景出身,自己搵機器自己check,而家c記都唔得,要幫佢試多幾間都希望佢搞得掂
首先講咗第二樣先,呢個就要睇個嚴重程度嘅,若果冇乜特別,亦都冇話影響活動能力等等嘅,有機會可以冇不保事項的,如果係去到中度嚴重以上嘅就會係不保相關部位,或者係直程買唔到

咁至於第一樣呢就可以連埋你最後個問題一齊處理的,呢個就有影響婦科相關疾病,基本上都係睇個年期過咗幾耐,同埋有冇併發症出現等等去做判斷,所以呢個真係講唔埋,但都係屬於重要事實來,就一定要報上去㗎啦

咁至於之前你唔記得咗呢,就嗱嗱聲搵返份白紙又好或者係用佢官方嘅補充文件去寫都得,同返保險公司講再交返相關報告就可以,之後就會同你講返個結果係點,好運就冇影響啦,唔好運嘅話呢就會可能叫你簽返個更改受保事項確認書,有不保事項關於佢,又或者係直接同你講唔再接受你投保等等

一定係講咗好過唔講的,講咗最差情況咪都係而家知道狀況係點,總好過去到需要用嘅時候先發覺因為呢樣嘢令到拎唔到錢,因為少咗一兩項事實嘅話,基本上核保個判斷可以好唔同的
師兄,
題外話,有事請教,
如果交保誠保險,現時用邊張卡多回贈?
其實點解交保費,大多數卡的高回贈都被排除在外?
應該係mmpower呢d,red 佢exclude 保險的,其他卡我都冇申請,外幣上到counter咪用vs

信用卡公司set個喎,應該係呢類交易金額大,怕回得太多又多人用

如果係網上交停車場同d學會會費呢d,就張張都得咁滯,但本質上大家都係繳費,我試緊政府其他交費有冇
走去睇仆街醫生
屌你老味病歷寫話我話痛
淨係條腿肌肉腫起
明明冇撚講過,講明冇痛仲要咁寫
咁撚樣寫花病歷
佢claim爆我份公司醫保佢開心
我自己個record花咗就真係屌佢老味
可以點做
我自己諗過
如果我睇照完有事咁佢寫咩都冇所謂反正要醫
冇事就同樣道理佢寫咩都冇用
除非第時保險公司可以老屈我神經痛照唔到
但佢咁寫擺明逼我要照根本冇痛dklm
咁樣寫花人
係 1.2先岩 記錯係1.4
另一隻係意大利隻定期,呢隻係比唔係買到老或者預後生有病係最抵玩,又可以免費保到100
最怕佢老味之後寫d鳩野例如
睇片冇事,病人feel到痛
建議持續monitor狀況
咁就仆街,比佢老屈有病
佢都寫花咗
驗完唔搵佢繼續睇冇人改返
痴撚線為咗claim班友可以鳩寫得咁過份
交form自己唔睇唔check可以怪邊個
睇完
佢1分鐘睇完送我出counter再直接遞form比counter就走
我即刻見到佢已經返左房

佢鳩寫咁我可以點
話你咁寫我自己第時買唔到保險?
即場嘈佢都唔知佢會唔會改
有咩事又口同鼻拗話醫生專業判斷
病人只係為左買保險隱瞞隻腳痛
真係由佢噏
就算同保險公司備案隨時冇用之餘硬食檢查張單
Generali核保嚴到痴線,自己clean case都加loading
買咩保險?
點解加loading
無限保
無解釋加loading原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞