保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
Term CI就係,不過你可以隨時轉plan
所以危疾嘅別稱係黑色六合彩

拎到都唔知好嬲定好笑

同埋再提醒一次,危疾唔係攞嚟醫病,係攞嚟應付生活費同埋家庭開支去用,醫病用返醫療
都係賭
其實家族冇病史,本身賠率應該要高人地幾倍先啱
危疾就好難計嘅

人壽就真係有公司係對專業人士同埋高級白領係特別優惠,不過保額起碼都要用千萬去計,但係如果你計返每1,000,000條數去計嘅話係平好多的

bowtie新呢隻 早期及多重危疾保
大家點睇?
麻麻地呢間公司份危疾寫明要擴散先賠100%,其他公司d plan好多無寫要擴散
想買下

其實cut 保險難唔難 / 煩唔煩?
買左兩年危疾, 都係唔想再供, 其實會唔會好煩?
已睇contract, 供滿可拎返本金, 提早斷供, 只係拎唔返本
10分簡單的

就咁透過書面或者電話同保險公司講返唔想再繼續供款落去就可以

但係你買嘅應該係屬於儲蓄危疾,咁若果好似你目前狀況咁樣嘅話,就應該本金上面會有損失的,但係就唔會喺你冇交過嘅錢上面再有其他費用
本身我同另一半係公務員加HA ,買左2年綠色雲既高端自願醫保,驚有伏有少少想轉會,另外開始考慮危疾,要包含多啲保障既,有咩建議

另外意外保,裝修保,家居保有邊個plan 建議
掂, 我搵返agent 搞返
不過預左要俾佢煩下
又唔會既

因為過咗兩年要收嘅錢都收晒,其實你呢種供幾年就唔要係最蝕底,係因為個計劃唔啱用?定係經濟壓力問題?

你咁樣買法嘅話同埋咗個好貴嘅term冇分別
本身有冇病歷方面問題?

如果冇嘅話可以選擇李澤楷,如果有病歷嘅話呢就可以選擇c記,因為你兩位都可以享受到佢個公務員優惠(ha都有,終身85折),呢個需要打電話去佢嗰條專線買先得,但係就需要自己跟進的

如果想有人跟進價錢又想平啲嘅話呢,李澤楷同埋加拿大太陽可以做選擇的,呢兩個就目前性價比最高

至於危疾部份呢就都係兩大叮噹馬頭,意大利無限保同新世界168,呢兩間就目前市面上同保額最平,保障範圍都廣,除非有獨特需求就可以再講(例如要小朋友保障又或者懷孕保障),呢兩間就條款同埋保障上係性價比高

請於意外保,你本身鍾唔鍾意做運動?職業需要體力勞動嗎?

裝修保險,最重要都係睇成個Contract幾錢,基本上用價錢同埋保障行先去睇就可以,網上好多都可以做到報價的

家居保,你本身想要邊方面要求?因為同家居保險保障範圍都好唔同,可以講講你要求然後我再俾啲選擇你
經濟壓力呀,本身其實都唔係好想買,係老婆俾壓力
我都知咁樣幾係好蝕,完全歸0,冇計,當跌左算
每年留返2萬,去下日本,對身心仲好啦
咁你一開始就應該係買定期會比較啱,你可以壓縮返個保費落去

最緊要係諗清諗楚,因為cut咗就冇得返轉頭,即時反映個虧蝕
明白,但好on 9,本身對保險都冇乜好感
最緊要係諗清楚,始終真係即時虧蝕
冇GE, 幾皮野, 都冇辦法
每年咁俾, 盞自己心理唔平衡
因為最主要係都冇人希望用得着

我自己都係當看門口咁買,同埋盡可能係身故賠償比較多嘅,今日我成日都係覺得我唔會係用危疾,最大機會都係自然死/意外,當留心意俾屋企人

所以我自己買嘅angle 會係咁
Agree, 中危疾慘過死 筆CI係攞嚟應付其他生活上面嘅問題
攞嚟應付生活費㗎嘛 ,又或者係中咗嗰個濕鳩配搭嗰啲,25萬自付再加份全包普通醫療,咪要自己俾咗25萬出嚟先

同埋啱啱諗到呢個plan好撚濕鳩,因為佢呢個係普通房,但係通常配搭嘅係半私家房嘅自付費計劃,屌咁即係基本上九成九嘅情況都係住緊普通房,諗落真係唔知邊條撚樣諗出嚟害人,濕鳩到暈,仲要呢隻plan老咗之後價錢係貴嘅
D 乜撚野危疾, 結果又係中唔正賠o個D, 又賠唔到
o徒鳩氣
不過都好老實嘅 正常九成人中嘅危疾都係癌症中風心臟病 ,剩低嗰一成就係其他,中冷門病就慘啲要睇吓真係有冇嗰隻

不過好多時癌症同埋中風,個分歧最主要就係嗰個癌症期數同埋失血管嗰個條數同埋比例,每間公司個定義唔同同埋自己諗出嚟嘅定義同埋佢官方個定義又係有啲出入嘅

原位癌同埋癌症 小中風同埋中風呢d
Cancer賠100定20係睇佢有冇寫要擴散先賠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞