保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
我覺得終身無上限係幾重要而每年limit 2000左右其實都夠,1250萬去到70歲嗰陣等於而家嘅150萬左右 (if 15年double一次) 相反3000萬就等於375萬

不過弊在c記而家玩孤寒呢
咁索償個業主點會關個租客事

通常第三者責任係你自己引起先會上你身㗎嘛,例如你自己推隻窗落街,同埋業主冇維修嘅情況下自己隻窗就咁跌咗落街,已經係兩個唔同嘅人需要負擔責任
其實我唔係租客,我係屋企人身份買
C記單嘢有冇跟進
同埋如果有症狀就報嘅話,所有女性有M痛而無申報嘅都可以踢單不過咁就變到好唔合理
點孤寒法?
程總裁個post
信諾睇嚟都係間孤寒公司雖然間間公司都係孤寒
信諾真係
Fwd axa aia manulife
你點睇呢幾間既儲蓄危疾 ?1m計
成單嘢我叫做知內情,但係最慘係冇保險公司嗰面去聽,變咗個渠道好單一

我最多係分析返保險公司,同埋大家作為投保人嘅角度咁就容易理解d
保險公司就係覺得買咗幾個月就check到腦癌四期係有帶病投保嘅嫌疑,同埋喺佢角度就真係除咗背痛呢樣嘢之外仲有幾樣嘢漏報,但係基於之前pre approval批咗30萬,呢30就唔收返剩低70就唔賠
投保人嘅角度就係佢盡自己最大可能俾咗醫健通記錄,跟住老人家keep住原來係有疾病係要複診冇寫到落去,輕微白內障同埋飲酒頭暈呢啲,投保人就會覺得係屬於比較小事所以冇報,但其實喺保險公司角度去睇其實一個病keep住要複診嘅就已經要報,例如你因為咳去睇醫生一次半次就唔使報,但係原來keep住每一兩個月就要去複診,咁咪即係本身個肺嗰邊可能有問題,呢個咪就係屬於重大事實需要報

其實最慘嘅就係保險公司佢其實有嘅係錢,佢係唔會俾人劏佢,佢係寧願將呢筆錢拎去訴諸法律之後先賠佢唔會開壞個頭

事情經過大概就係咁,其實間間保險公司都一樣會出現呢個情況,唯一需要做嘅就係盡可能申報清楚自己病歷,自己唔清楚嘅攞醫健通由頭到尾隊晒落去,同埋唔好信老人家講自己冇咩事嗰啲,做得耐就知,通常呢啲冇咩事就好Q多記錄喺手要報清楚係個複雜嘅工序

我自己都係會仲留守,但係新客就唔會再點推,主要唔係因為佢呢個賠償問題,而係佢個核保標準高咗好多,冇以前咁寬鬆而家成日會出exclusion
我冇一間會買囉

得第一間 佢個定期危疾就抵玩可以買,20年一樣保費
呢排我都密切關注緊

希望最後個結果係良好
白內障都重大事實
因為會影響眼睛落唔落不保事項

所以係應該要報嘅,只不過係報咗都唔會影響今次賠償咁解啫
根本白內障同隻眼as a whole都應該分開討論 反而我覺得如果超過500度近視可以不保隻眼就真

女人有M痛而無做過full body check理論上都可以話不保腹部器官
咁應該點樣減輕之後中左危疾既負擔?
買醫療

同埋日常預備定生活費嘅儲蓄習慣,變咗有咩事都可以幫手頂一頂

同埋返政府工都係唔錯嘅選擇
醫療係保你實報實銷既開支 但中左危疾之後既康復治療好重皮架喎 中醫啊 食野啊 保健品啊…etc 呢d應該醫保唔包?

同意既 有儲蓄係好

咁樣會唔會儲蓄+ 消費危疾會好d?不過claim一次之後無人會受保
危疾係可以買

但係同樣係你平時都要有儲定未來錢嘅動作先得,仲要係隨時拎得到錢嘅,如果唔係突然之間短時間要用錢你都攞唔切

至於買定期定係消費形式,你就自己睇自己需要買就可以,有預算考量嘅話50 50係最好,唔使所有雞蛋放落一個籃
如果我將來買醫保 係咪應該要報我有過千度近視同做過激光矯視.. 買嚟主要想保眼疾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞