保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
請問綠色M 記同c 記唔理價錢,保障內容分別有咩唔同??

意外保想幫我另一半買,間中去行山

裝修大約30萬,主要驚爛尾

家居保主要驚搬屋時整爛野,又或者裝修後漏水之類
其實正常一般人嚟講都係李澤楷優先啲,即係冇特別優惠嘅情況下,但係就會對身體個健康要求比較高,你當有病歷嘅不保事項上面係會比較多

通常係為咗追求不保事項,或者係核保上較寬鬆就會係去c記,所以我都會建議你試咗李澤楷先

至於保額呢個問題,真係做醫療嘅係要買到好高先安心,反而普羅大眾或者一般人呢喺我哋心目中就係夠用就算,呢個都係個好特別嘅行業mind set唔同

我有個腫瘤科醫生話佢係冇3000萬終身限額,佢都唔買俾佢屋企人,仲要佢係幫老人家買佢為咗呢樣嘢係比貴好多錢
保障內容上面呢,綠色主要係會多咗啲額外項目嘅上面,例如日間手術現金同埋住低一級嗰啲現金津貼等等,呢啲全部都係c記唔會有

同埋佢每年得1200萬限額同埋終身6000萬,c記每年3000萬終身無上限

我覺得最大嘅吸引地方係c記係無限制癌症治療方案,綠色係限制咗只可以放射治療,鏢靶,化療,免疫同荷爾蒙治療,基本上過咗藥檢同埋認可合法嘅,都係可以同c記申請用呢種新嘅治療方法,呢個有偈傾而唔係限制喺舊嘅治療方法上面呢個幾好嘅,因為好多時保險公司計劃真係冇咁快更新,同埋未必可以喺同計劃上面更新會係放喺新嘅計劃上面,等本身有病痛嘅都冇得可以轉過去停留喺原有計劃

至於意外保險嘅話呢間唔中行山咁計,即係嘅主要都係驚整親腳呢啲位置又或者係界損呢啲,我推薦行山同意大利,佢地嘅意外醫療部份係好高同埋冇每日限制,價錢都唔貴你可以考慮吓,行山嘅話如果你本身有佢銀行戶口你直接買係仲方便的

至於裝修保險上面呢,建議你可以以上holdcover買,基本上你打晒成個內容幾錢,有冇牽涉需要高空工作,保障材料損耗同埋僱員等等,來做一個報價的,基本上都有幾間可以做選擇,全部包含嘅價錢都唔太貴,當然若果你有部份係唔需要嘅話你個價錢係可以壓縮咗落去嘅,你可以睇餸食飯的

家居保險就好多間都啱用嘅,例如鍾意整吓電器嘅做開寵物保險嗰間一字頭都好正嘅,五年內購買既電器維修都可以包,不過你要買佢貴嗰隻先得。其他嗰啲大貓同藍色合作嗰隻都好正嘅,你用Red卡嘅話仲可以有回贈添,包嘅範圍都好多,都係本身有佢戶口買都比較方便的。呢幾間都係比較方便買同埋推薦的,至於我自己就係用蘇黎世嘅,因為貪佢可以包電器同埋好多奇怪嘢,有開鎖同埋水喉佬免找數服務,不過而家大部份人都係用密碼鎖插個尿袋落去就可以臨時通電其實都開到門
無計,平時睇開d journal都發現好多新技術好貴

醫cancer 用 car t同質子治療都過百萬遲早玩埋粒子加速器,其他仲癲嘅科技都有機會

不過C記缺點係無人跟,可能最後都係look for有agent嘅公司
意外你點睇紅A呢排瘋狂cut人個plan好似rider嚟但係幾平,同意大利個coverage又差唔多
李澤楷係咪啫係富衛

近排身體有唔舒服

先醒起公司無醫療保險&醫療卡

想買份保險保障自己
佢唔可以答你,不過間嘢個theme color係橙色,同鏡有關係
求推薦危疾
我寧願揀168同無限保
本身無買醫療… 想問經網上投保F記vprime 會唔會有有agent assign比你㗎? 索償困難嗎?

如果真係唔好彩有癌症,手術同非手術都有包,但想請教 出院後果d門診跟進治療(eg已經唔洗再食藥打藥 但半年到要覆診睇醫生抽血照嘢) 咁樣係claim唔claim到㗎?感謝好人一生平安
我唔係agent點解個個都當我係

F記會assign呀

覆診跟進個d我都唔知包唔包,講真有cancer一定公私都睇,要做化療嘅話攞傷殘津貼都係要公家醫生先批到
我好似畀人水咗買FW*
嘅儲蓄
同兩份醫保(易為 。專為)
而個賣點就係所謂嘅「供得斷」
可以點做(佢一月十七前係冷靜期)

果份儲蓄依家盆數展列出嚟係好睇嘅
但我都明白所謂嘅subject to fulfilment rate

不過實際佢呢十年裡面醫保嘅保費加幅
實在唔知邊度可以參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞