保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
咁其實就咪可以理解,其實有事直接睇私家診所,其實都有得claim,有無「醫療需要」只係睇醫生點寫。

現實好似係私家醫生一部分生意都係靠保險黎搵食,理應佢地會識做幫你寫?
對唔住。同樣內容又霸咗一格。
只係志在「引用」等你睇到。

之前打算搵你但上個THREAD CLOSE咗。

呢排喺度睇緊啲醫療保,
腦裡面諗緊好多嘢:

我睇FWD 果間嘅無墊底費嘅醫療保
一萬蚊一年左右(無墊底,普通房,無煙)
但近排聽啲人講,買份有墊底嘅,平啲,
但用另一份醫療去CLAIM啲墊底費,
詳情係點RUN嘅呢?
如果保險公司設計出一份醫療保,無墊底費,要一萬。
點會又比到啲客去諗,買同一份但有墊底,再用另一份保險COVER墊底費。我斷估保險公司唔會有呢類漏洞,
咁但係實際分別又喺邊呢?

同上,一萬蚊一年嘅保費,我喺度返緊工,
可能一萬蚊未必係好大嘅支出,
但去到退休,無收入了,到果個年紀嘅保費可能倍升咗,
巴打,你見一般人,係會供到退休就斷供?
定還是點都供落去呢?

如果個客,少少病癥就去私家CHECK清CHECK楚,
三年唔埋去兩次醫院嚟排除自己唔係生癌嘅,
保險咪多得呢啲客唔少?

謝謝:)
岩岩收到AE電話sell意外保 想問下大家意見 要每個月俾1698 係信用卡扣 同萬x合作 講話保障好全面 出面做唔到跟住話15年之後可以全數攞番保費+一年保費bonus
我諗緊咪好似同平時d儲蓄保差唔多 好似冇咩分別 仲要irr睇落好低
ae 應該係同豬BB合作㗎喎
理論上就係同保險公司自己官方嗰隻一樣的, 但實際上佢呢隻就會係打電話會係唔同人聽,ae係會高級d的同埋 傳說係會容易啲claim

佢最抵玩嗰隻都係手術現金, 冇做過就當儲錢, 用得着嗰陣就每個手術派, 跟住都係到期後攞得返, 其實幾抵玩的, 另外佢意外嗰隻就冇研究冇乜特別之處

普通意外嘅話都係買返每一年續期嗰隻會好啲,好似上面嗰啲有特別功能嘅就值得買呢一隻
我就係見同官網睇個間唔同 佢吹話呢個特選客戶先有
佢呢個好似都包埋手術,中醫個d 唔知係唔係同一個 個名叫(ae Refundable Accident MultiCare)話普通claim既話最後多攞得番全筆 係有d嚴重情況claim 完攞唔番成筆
攞得番哂變左有儲蓄保feel但係同儲蓄保比個irr又低 15年得額外大概7%
Bowtie加價加到好多好貴呀
好威
係英國唔使醫保🤣
留港撚加油
靠上一代唔使做野thx
有無得醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞