保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
早買嘅着數係唔會因為老咗病歷問題搞到入唔到場或者有不保事項

同埋買嘅年期同你嘅索償相隔年期越耐,賠償係越輕鬆嘅,因為少咗個帶病投保可能性
問題係你唔知自己幾時會病
而且年紀愈大理應伴隨愈多病歷
到時先買有機會會有不保事項
係呀

你第一個選擇其實係對表 0自付 嚟做對手嘅,感覺價錢差距上面呢個就會平過佢,因為其實最後尾做出嚟嘅效果都係近乎唔需要比或者完全唔需要比

但係若果你想簡單一份過處理嘅話,直接買一份15/25k都係完全可取嘅,我自己都係咁處理
以李澤楷為例
加自付費唔洗
減要,除非去到佢指定個幾個歲數,可以行使一次
想問有邊間純危疾係比較好? 係咪都係意記?

可以睇返佢個產品網頁
「保單條款」個度
求答
bowtxx claim錢勁慢
我今個月24號日間住院做胃鏡!第二日上網交曬D單俾佢!今日30號就話批左了!5日內就收到錢咁話.
係你好彩啫
係咪claim咗其他公司先再claim佢?
我上次係咁,佢搞咗成半個月至1個月
如果你相信間公司有將來,你會選擇借錢比間公司定買佢股票

如果你相信間公司無將來,你仲會唔會投資落間公司

我聽講最荒謬嘅理由係,你賺嘅profit點都要同保險公司分享先穩陣

唔講清楚以為保險公司有份幫手收税
最近開始揸車擔心如果有咩出事意外自己會斷手斷腳或者住院一大段時間或者有手尾係咪應該買意外保?
原本揾broker入紙,結果揾agent入紙,application照抄,又無不保無加保費,未照買
set左保險budget 大概供1500蚊一個月
Agent建議 買一半純危 一半儲蓄危疾
各60萬保額
請問呢個操作有冇咩問題?
儲蓄危疾對於唔善於理財既人係咪真係比較可取?

利申:20中 大洗 唔算太識理財
1500係maximum budget
Term CI 個保費係低到可忽略一年未1000多dd
問題係40歲之後會貴到你唔想供
終身危疾,60萬hkd感覺唔係好夠,同埋要睇返間公司賠第一次個寬鬆程度
唔善於理財買咩都幫唔到你,除非你buy強迫儲蓄呢個concept
Ching可唔可以講多少少強迫儲蓄個concept?
理財小白想用5%收入做個baseline先
始終感覺自己仲未玩夠
好多地方都要用錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞