保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
同埋好多人以前買落嘅冇好,咁咪要再買?
唔好意思仲想問
好多人話Cig..好,但隔離post又話間公司唔掂
你有咩睇法
想問下,
1: 話說我細個,老母有幫我供人壽嘅,依家用緊供㗎喇,但我想cut咗佢,條友死都攔我,cut咗佢會對佢大影響?

2: 我供咗得兩三年嘅儲蓄保,如果cut咗佢,對agent大影響?
bowetie 係咪差咗好多,見好多人話賠唔到錢又慢賠得
供左幾耐?
因爲一般只有第一年佣金高,之後會有少少,過多幾年就咩都無。
不過會影響續保率
唔好意思,我應該要問得清楚啲
(爬咗成日你啲post都未爬完))

依家有:

1)pru危疾加護保,保額 100萬
搭埋終身保,每年供緊二萬二
- 供咗五年,2045到期

2)b_p_非凡自願
八萬蚊墊底費

背景:
三張幾
公務員
有家室

投保之後,身痕照咗張某關節磁力共振,唔使跟進但點都有啲老化咁,搞到早排問bowtxx佢話成個關節係不保事項,唔知其他公司會唔會都不保

同埋投保後生過小朋友,身體上無需要跟進

依家想:
1)買人壽(爬文推薦paci.......?)
2)轉個好啲嘅危疾,但已供五年
3)轉醫保去你所講嘅中高端,定係補返個靈活好啲?
-想轉但又驚某關節唔保

感激不盡,多謝你嘅熱心,幫到我哋好多!
我覺得啦
每樣保險都有佢嘅用途

你買人壽嘅目的係咩先人壽係你死咗先有得賠,唔關醫cancer事

轉危疾,我估你個plan係儲蓄plan,無計㗎啦焗住供埋佢,儲蓄plan咁快就唔供好蝕

醫保你驚轉保未quote咗價先,一日未比錢都唔會有影響普通plan就可以cover返8萬之內嘅使費

Btw你份英雄醫保買咩grade同咩地區,我都諗緊 本人覺得高端醫保得6間可以考慮,3間網上3間有人跟

利申支持大家買保險,少d人去公立醫院
我係想買人壽來保障伴侶同仔女喺我有咩事後都可以唔使降低生活質素,不過一直都未買,手上有危疾同醫保

原來份危疾供埋佢係最好仲諗住止蝕離場

hero我買智選,有得揀地區咩?

多謝你幫手解答
咁嘅話我會買term,不過多數saving危疾plan,如果死之前未claim過,死個下都有得claim

Term買到d仔女返工個年紀就可以cut

英雄有分地區,你嗰份應該係亞洲半私家,細pland人通常搭份靈活基本
Thanks! 我再睇吓
Bupa 4月都加得幾勁
幾多%
超過10%
係咪兩間網上巨頭都有大壓力
一向年年都係咁加
我知會加,問題係,乜唔係幾年加一次㗎咩
高端醫保果3間有人跟係李澤佳同邊2間?綠色雲?
腸鏡家人都claim左差唔多一個月
想問一下 如果有痛症問題 想做物理資療
係咪可以claim 意外保? 之前見痛症中心好多騙案
想知點搵啲係安全嘅治療中心
聽人講bowtxx今年都加價
好似改咗制唔會咁易批
上年可以咁玩,今年難搞d
最近想買份危疾,agent介紹左蘇黎世瑞安護比我,其實係咪間間差咪多?有無咩terms要留意?
危疾可以話係最多花款嘅醫療保障嚟

我無任何計劃推薦,因為唔知你有邊方面嘅需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞