保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
唔該曬你!
請問額外現金係咩意思?
嗰啲額外現金津貼

例如索償第一份之後先再索償呢份就有另外一個額外現金

Btw幫手like下個post
呢隻係要玩判傷先長拎足,即係有明顯傷或者斷骨嗰啲,如果唔係都係頭一個月拎足,之後就會跌咗落去暫時

佢嗰啲部位全部都係啲鬼鼠位,唔似話斷骨咁樣睇X光搞得掂,正常一定懷疑架,玩得長期嘅話會捉你去判傷,睇吓係咪真係咁嚴重

Btw工作時受傷係可以一併處理埋工傷,兩者冇衝突的
請問邊間家居保最好 大約700sqf
請問醫保想轉會,舊單係咪唔交保費會自動cut?
點解唔係Bowtie買埋Pink計畫20000/50000墊底費?
你呢個係好問題

基本上除非你睇既野中咗健康問題你係咪都要報既,特別有長睇同手術跟,就唔關係咪同公司事,係你本身都要報

至於公司問題,大部分人認識既公司都係有分開life同GI個邊,行政上同實際上都係獨立公司黎,GI係睇group medical ,個人醫保得幾間同有公司放幾隻落GI個邊,否則都係屬於life既公司內

影響到唔到係睇你本身情況,有手術跟又近期既預有exclusion 先

折返開就冇乜技術啫
買完後有病歷就等佢出offer convert
冇病歷跟身就出街買仲好
想問吓喺10Life買保險穩唔穩陣
見佢有八折 好抵買 但驚claim唔到
實際上係
程序上交份野會好d 少好多通知email同sms
你講邊隻8折
你揾我行山group 我有7折link
邊度可以搵到

同埋想知家居保嚟講 蘇黎世係咪最好
4年樓齡
你真係考起我
你睇睇揾唔揾到,唔得8折都抵既

新樓既話即係電器都多新,5年內野多既,可以買出名寵物個間,整電器最正既
標準最多25000 ,你25000 都要預自己比幾千既心理先

有85建議用85折,除非好鐘意李生d額外feature

我自己係買哂2間,我同屋企人係打散既
好 我都望吓先
您唔講我都冇為意寵物嗰間有家居保
連登成日屌儲蓄保 想問下係咪真係一定蝕?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞