保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
本身有冇儲蓄plan,想要一次定多重,想淨係保三大定保多d,budget
10年年前朋友做保誠買左個叫可以claim好多次既危疾終身加倍保 75000usd保額 頭十年送多12500usd 因為加埋住院我都唔記得每年拆開應該幾錢 總之total 2400usd 到一年

最近過左十年送個12500無左加當初個朋友已經無撈 新接手個個叫做傾到幾句所以諗住叫做幫佢買返份當支持下

我本身係諗出事既話層樓仲未供完諗住買夠按揭個額佢 咁到時當醫用一半 層樓都幫到半咁

佢叫我補返個單一claim既plan會抵買d (危疾首護保II)
一開始就125000 usd 保額 20年供 一年要2700幾usd 但本身有份2400 仲要供多份2700我供唔起 最後改細個額變55000usd 算 年供1200usd

想問下保誠e 2份野其實係買得好唔好或姐係我而家total 年供3600usd 保額就130000usd 係叫小定正常 唔該巴打
你哋manulife上過東張
網上買又唔一定係咩都要自己搞嘅...
之前有個巴打講話搵bowtie cs, 講到明自己係索償部嘅人
分分鐘好過你搵agent問
今年定上年,綠色先至加咗一次
保既範圍唔算多,加病左既話冇咩額外野賠比你

保費呢啲就要視乎番你個plan 既內容保幾多 同同咩plan 做對比先知正唔正常
佢sell 我五十萬易為你
再買 廿五萬自付費嘅尊為你

咁嘅配搭有無伏?
無。做醫局。
咁你又話人哋側側膊加錢 自己咪又有加 揾你買保險就死得啦 亂咁噏 要自己搵資料踢爆先肯講
我琴日先有個客佢份group Medical都出事

佢嗰間比較特別一定要行panel doctor refer ,跟住佢凌晨去醫院話需要即時入院做手術,點知佢廿四小時Emergency Hotline就會話相關同事收咗工第二日再打,跟住過咗第二朝再打過去就話一定要用panel先,同埋已經係第二朝就唔可以當Emergency

最搞笑係攞住個今個月嘅醫生名單去打電話打到過去個醫生話佢唔係panel ,呢間嘢真係
有無人axa醫保係順利claim到
我公司嗰份claim到
你係claim 危疾定醫療
醫療
交form到收到錢要一個月?
係啊,好似多過添
其實vhis先玩左幾年, 好多野都未成熟,
間間都起到摸索緊, 我睇法係暫時未敢咁狼死加價住,
等到草夠一定比例既人有病歷之後就係加價最開心既時候.
作為推動者之一既政府係咪會當睇唔到就唔知了
你今年幾多歲
USD$1200/年 得 USD$55000緊係少
但佢唔sell你儲蓄危疾點賺你錢

我30歲 買份消費型 一樣多重保危疾
價錢平一半 多你三倍保額
儲蓄危疾唯一優點係老咗唔會加價,不過本身個starting係貴

同埋我覺得意大利嗰間份term本身係無敵咁濟諗住加多份term先
老左唔會加價
但供完25年後 個保額既實質購買力一樣係少左
除非佢本身高人工 一開始就買得足
格硬買咪姐係用後生時人工低既收入去賣單

其實我唔反對人買儲蓄危疾
不過就睇唔過眼班agent有理無理都塞份儲蓄危疾比人
人工唔高 就用個低保額去同佢妥協
明明有其他選擇 偏偏就收埋唔講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞