保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
自願醫保普通plan就算靈活
最大問題都係每樣野計錢
42萬未用完先用完非手術癌症8萬
都係算
有咩事香港澳洲新加坡醫算數
但見你講長住澳洲保險公司未必cover
每間公司定價都唔同,李家個間分分鐘仲貴
考個牌幫自己買保險得唔得?洗唔洗比佣?
補多份高端醫保
投保立即生效,冇等候期
當然得

但需要小心合約問題,係講緊你同保險公司之間嘅合約,有機會係要個牌唔知掛幾耐又或者要幾多業績等等,如果唔符合要求有機會call back之類,保險公司太多唔同嘅scheme呢啲位要小心
唔同公司唔同定價,你一枝水喺同一間便利店都幾個價

所以你見我哋點解唔會講其他公司,主要係因為性價比根本都講唔上,其他公司平兩成

同埋紅A 愛伴航價錢係舊四大入面最平,平另外一間紅色同埋綠色兩成,藍色就冇睇

你可以再睇埋其他公司會有再平啲
點解個等候期係半年?

如果份單已經係生效期中,已經係成功發出咗,就唔需要申報的

但若果係申請期間,仲未成功發出就已經發生咗,咁就需要申報的

我就咁睇應該係屬於前面嘅,基本上你過咗等候期之後就可以用到嘅,唔太需要擔心,你係買咗邊一間同邊一隻?
但我想知佢係咪真係同一枝水
定係其實唔係
點都會有出入嘅地方

你可以拎個小冊子兩邊比較,我就唔會覺得多咗出嚟嘅部份係會貴咁多,我就寧願將同一舊錢買大個保額算數
咁我又唔明貴個邊點解會貴咁多都有人買
Agent 多 就總會有賣得出

大數定律

同埋訊息差問題 真係冇乜咁多人會深究價錢上面個差別,同埋真係好仔細去睇個內容,純粹係感覺良好就可以
佢個靈活計劃冇限制房種嘅 你打開個保障內容睇就睇到
基本上標準同埋普通嘅靈活計劃係冇限制地區,係有自付費嘅計劃又或者某幾隻比較特別嘅,先會有地區限制

75,000嘅話,基本上係屬於小病嗰part未必夠cover,大病嘅話就問題不大嘅,因為總會有項目fit到落去,但一般人都係小病小痛多
主要係agent會用話術促成交易,又唔會主動同客講有21日冷靜期,or會快速飛過

真係有心研究實會研究到,而家網上保險平台都可以攞嚟做參考,問題係想研究嘅人有冇咁嘅時間同知識去理解

不過咁講,唔markup貴d點generate surplus 去養班agent
冇限制

當然有問題,人命有價你要買到咁多保額,首先係你要條命都值咁多錢先得,即係人工同資產要追得上,普通人嘅話就已經over insured,保險公司會問你拎assets proof
買左Bowtie自願醫保大約10個月標準計劃最平果個!開頭買諗住無乜錢買最平果個當買個安心算!反正後生,岩岩個胃出事想去照胃鏡唔知claim唔claim到
有危疾 入左公立醫院
出咗院之後
揾公立醫生寫左report
遞交保險公司
但係保險公司唔肯賠
有冇得上訴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞