保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
我公司group medical係佢
同埋佢好似話有得供斷
請問樓主有冇聽過?
可以同你講 10,000%冇得供斷

佢所講嘅供斷係幫你整多份儲蓄保險落去,如果你就咁睇佢而家呢一刻嘅數字呢係可以嘅,但係佢呢個數字係完全冇計算到份醫保嘅保費上升同埋儲蓄保險達成唔到需要打折嘅利息部份,最多係叫做幫輕下係冇可能做到供斷嘅效果

你可以睇吓我#1,費事你俾人水咗都唔知
屋企人同我都claim到 唔止一次
成日聽到啲例子係啲人中cancer之類大病 但份危疾唔批 係咩原因
因為報漏野,朋友用x泰個間試過rejected
https://d2chk.apse1.dgt.api.fwd.com/images/v3/assets/blt563fac53dd3a847c/bltbc97419142241391/657aa52d0d1fdc52a9575278/MyMillionMedical_tc.pdf
全自主百萬醫療計劃

FWD 呢份醫保雖然唔係自願醫保,但規格同自願醫保9成似,只係無得扣稅,睇落好係平好多
但點解討論度好低,但個討論更衛你易衛你果d,呢份agent 無得報(網上限定)定自願醫保高佣d?
非保證續保
保障年期 保證每年續保 至101 歲
Non vhis可以跟人加保費,vhis係全部人一齊加

認真想問,點睇用 「派」錢呢個concept / 用呢個字黎吸引人落搭?
首先唔係自願醫保,變咗條款可以年頭年中年尾都可以有分別

另外第二樣係保證續保既,只不過佢可以有機會突然之間成個plan消失,唔係會踢你保就咁單獨唔俾你

呢隻係online 佢獨立自己做,係冇中介化的你當係對表煲呔就容易理解好多,agent broker都冇得做呢隻
Coupon plan 講真仲派呢個字眼我覺得都OK,正式嘅話係用支付,但一用支付九成人係睇唔明到底係講緊乜,反而派就比較一目了然

其實個post嘅問題係出自每年拎錢呢個concept,即派即拎係會影響成個plan嘅滾存效果,但係計劃上面寫嘅滾存效果係用冇提取過嘅情況下計算,但好多時係將兩條數最高嘅加埋一齊去講,講到真係派錢咁樣先係有問題
佢用派呢個字有誤導性
派既話,應該理解為額外比錢出黎。(但事實係係您供個本金到拎返出黎用) ,用派呢個字真係好有誤導性
見過小學同學ig story話買儲蓄保無風險,自問都幾憎佢,係咪可以話佢講大話
英文都係用receive ,收取/領取,我都覺好似冇咩翻譯字眼可以完美表達到個意思

同未maturity就拎一定係本金提出,出現我下面講個情況

通常一見咩每年旅行/禮物就可以慳返data都得
得t bill可以當係risk free ,乜都有risk 的

銀行有班友係每日諗有咩都係有risk同可以點做
究竟有幾多人係感恩自己有買保險
又有幾多人係後悔買保險
所以就係諗緊有冇得郁佢

呢一個咁虛無嘅產品

你係完全冇購物嘅快感可言,我打機課金都起碼感受到個角色勁咗或者靚咗,或者起碼有件嘢放喺度,買保險係買疊紙返去

感恩買保險嘅時候,通常就係自己或者身邊人用得着,屬於不幸中嘅大幸

後悔多數都product mismatching,呢個係香港最常見,買咗份儲蓄以為有醫療危疾乜都有,用嗰陣先知根本就唔係買緊呢個,呢個時候就太遲
通常呢啲都幾難入到

通常呢一啲多數係銷售過程中出事先會俾人搞到,通常新人都容易呢啲會出事
淨係覺得買危痴就好似賭自己生cancer
保費年年加,賠償唔會加,而醫嘅錢又不停加
唔知做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞