保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
全球性嘅,若果本身嘅病歷已經唔容許再重新買一份新嘅,咁就可以繼續keep落去

但你話一般普通人冇病冇痛,喺當地買一份會平好多的,亦都係會比較方便
都係100%的
佢最好玩係抄咗188 死配偶 自己份單唔使供

呢個係我覺得成份單最好玩嘅地方
99%係自僱人士嚟㗎嘛

喺公司角度根本就冇成本嘅,你有生意嘅我有錢分,你冇生意嘅我又唔使出糧俾你,喺佢角度係包贏嘅生意咁滯,咁佢又點會需要炒人
終於有人講起投資相連壽險
話說04年年尾剛剛出黎做野
買左份宏利精選投資保
果時細個唔識分保單類型,
總之個認知就係身故賠32萬
扣完保費,其餘就係投資
最初係$350,中間有加減d 附加保障
之後就$600/月
又無年期既,咁一路當萬一死左有舊錢咁

供左19年
岩岩3月頭cut 鬼左佢
總保費比左13萬幾, 退單攞返10萬多d
突然好愛d 90後婆婆
忠意跨越無限保同忠意新出個隻跨越同行比較呢?
兩份都係無保證現金價值
零四年開嘅話 你應該係放咗喺中國market嗰邊?
中間有冇再郁過?
10Life 自願醫保個評分算唔算公道?

假設啱啱畢業冇任何公司/其他保險, 保泰自願醫保 - 靈活計劃 - 基本計劃 定 永明港稱心醫療保計劃2 好啲?

我見額外醫療保障SMM 永明有30萬, 保泰得12萬. 點解兩間保費相差不大?
想請教吓
因為有意幫2老買保險
呢排都追緊post
睇緊李澤階vPrime
想問吓如果老人家接近70
一般會建議墊底費揀幾錢呢?
同埋墊底費係咪每個保費年度咁計的?
例如萬一不幸同一年要入2次院,第2次係咪不用俾墊底費?
另外,因為其中一位老人家有3高
請問除咗vPrime有冇其他建議呢?
因為追post見李澤階對身體狀況比較手緊
謝巴打
兩個揀嘅話我會揀太陽起碼有人跟
我會揀25 or 50k

墊底費係每保單年度你要比嘅錢,如果第一次入院用多過墊底費下次未free

試下太陽,聽講核保鬆d?
有冇agent跟單呢個問題我反而唔太concern

張單有包嘅items有冇agent都claim到

Agent角色只係多個人比你問嘢同幫手submit claim form(仲要假設個agent喺你需要嘅時候未轉工+有心跟你張單)

自己健康我覺得始終都係要上心啲自己跟番

講返smm,永明多bowtie成個double 有突,就咁睇就好似幾so

睇下樓主有咩睇法
係咪得我覺得雜費同smm包幾多先係醫保最大價值
有冇行內人講下
大陸人買香港醫療保險,聽講保險公司會查佢大陸醫療紀錄
但如果香港人上大陸做body check , 保險公司又知唔知?會唔會查到?

因為理論上保險公司唔會預香港上去做body check? 唔會浪費資源去查?
年到30~
本身有份標準自願醫保,爬完文做完功課,想加一份高端醫療(墊底~10-15萬)保障返大病大痛,小事就攞舊底個份claim 。另外再加份危疾(~50萬保額),睇緊168/axa愛伴航,咁樣砌個係咪都夠全面?單身寡佬,未有家庭
利申單身寡佬

唔知你份標準vhis係咪真係標準計劃啦,如果係嘅話,我覺得高端醫療個自付費可以細d

危疾50萬夠唔夠用要睇返本身支出大唔大,我覺得始終in terms of保費槓桿比例,定期to儲蓄個保額比例要至少1:1,就算做到2.5:1都唔過分,橫掂d 定期危疾去到50歲就cut

兩份危疾都正路嘅,168個間聽講有份叫198仲好,價錢差唔多。愛伴航我都睇過份單張,份嘢普通不過正路囉不過呢間嘢核保有d嚴,我自己clean case入醫保都因為家族病史有不保z,仲係d唔算罕有嘅病,你試下入紙再諗都唔遲

其實玩砌plan都幾好玩,咁搞法遲早quit咗而家份hea工去搞保險諮詢但係而家份工又未想放棄
C記尊衞你份高端醫療有得揀10萬/25萬自付費
而如果中咗三大危疾仲有得免自付費

危疾50萬就算唔考慮未來會通漲
即使考慮只係目前嘅物價
其實50萬真係唔夠
除非你另外加多份定期去加大到1M-2M

(btw我覺得最抵係儲蓄+定期
然後到退休就cut咗份定期
一來 退休後消費開支細好多
根本唔需要咁大保額
二來 太依賴份儲蓄去滿足保障
其實供嘅錢都真係多好多
令到自己後生少咗剩錢去消費
三來 10年後/20年後啲保單條款可能好過依家
咁到時咪cut咗份舊嘅定期危疾再簽份新version
而唔駛cut咗份儲蓄單咁傷
咁即係份公司保險其實冇用?
你住普通房咪得

點會冇用呢 基本上墊底費保險都係要靠佢呢一份去俾頭嗰浸
係好多地方都唔會加先岩

除咗係落後國家外,大多數都冇加的,主流香港人可能會去既都冇事,中東 非洲就會加既

就算加個range都唔多 10-30%左右

係有d地方住多過180日就會買貴plan都會downgrade個plan ,如c記對澳洲 紐西蘭會咁
冇病冇痛可以

佢呢排嚴咗 容易出exclusion offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞