保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
上年買左份C記尊尚醫療保
今年佢地出左個360
呢年無事發生過
應唔應該cut左份尊尚醫療保,轉買360?

另外其實自願醫保同非醫願醫保,除左扣稅之外,分別大唔大?
因為我其實諗緊以下幾個plan
C記尊尚360
C記自願醫保靈活
李記vprime特等

當初買尊尚醫療保係貪佢有body check同終生無上限
今年李記都玩埋終生無上限,就覺得李記同C記差唔多,但係李記平d

我對終生無上限有d執著,因為係私院icu做緊,覺得一年幾千萬真係有機會用得晒
Vhis就冇得cut你

我嗰陣都係手持李家心念C記

不過而家我覺得李家個額vs C記個額有差距,如果有得試就試C記,何況我買C記有折

Btw想問下,你做私院啦,你覺得私隱度嚟講,半私家房夠好未我入過公立探人,除咗d機嘈d之外其他人都好靜
Bowtie危疾條款唔掂要擴散先賠100%
純危疾有冇邊間好
半私家夠做啦 睇下你邊間醫院 有d醫院半私家房已經可以一個人一間房
前年年尾bowtie claim過四萬蚊
影哂住聖保綠醫院既收據俾佢哋
已成功賠償咗好耐

過咗一年半今日無端端收到信叫我寄正本俾佢地
咁鬼奇怪既佢哋
住醫院邊度有得假
咁都要check我
隔離講緊C記拒賠喎
等4點後出結果

C記好多department都忙緊
有機會係年度audit check
佢要搵返個出數紀錄先得
我而家問緊佢係咪一定要寄
唔寄會唔會影響將來我既保障
但成日都未覆,要等下
如果已經睇咗醫生嘅話,同埋有排期

基本上你買邊一間都係會落不保事項,可以選擇照試都得,李澤楷就唔好諗啦,加拿大太陽有啲機既
D人開始吹緊話Cigna都係冇事收錢有事唔賠錢叫人唔好買

利申 睇人仆街最開心
應該係俾人捉佢啲數,如果唔係唔會突然之間咁樣嘅

保險公司啲數又多又雜 亂到阿媽都唔認得
我就會繼續留守

我會明佢公司點解會咁樣始終early claim,但係咁就唔好批pre approval 又收返,學咗bu仔d衰野
兩間都黑店feel批咗嘅數係撥出去嘅水仲追嚟做乜
家居保投保人唔係業主既話,如果被索賠第三者責任保會唔會張保單保唔到?
唔關事的

你作為租客投保嘅話,你係保障到你家中財物同埋第三者責任,業主賣嘅話就係可以買埋個結構保障即係例如結構性問題需要重建或者點樣嗰啲
公司既團體保險有時會出宣傳有免核保/申報既計劃比員工

本身都多病痛,但又無手術又唔洗食藥,係多覆診搞到個底花

諗緊all in 呢款,唔驚日後話我漏報唔claim
個cs答我如果第三責任索個業主就保唔到 聽日都係打去問清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞