保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike

感謝
如果同你上次同我講嘅情況去睇嘅話

手腳上面整親佢冇叫你去佢嘅醫生嗰度睇一睇咩?因為我之前都有個客係類似你嘅情況,都係去完醫生度睇返實際上冇乜大問題就用standard去保

不過佢嚴格係合理㗎,主要原因係佢個再核保公司都捉得好嚴,驚佢玩無限保會爆煲,所以都係一個屬於隨時會落架嘅產品,呢個風都吹咗成年
意外保險通常最主要都係用嚟做物理治療為主,或者斷手斷腳意外身故作賠償
醫療保險包含嘅,其實會有個次數限制,變咗例如當可能要6次至10次先完成到嘅物理治療療程,淨係靠醫療保險嘅咪就係未必足夠

若果本身比較好動又或者職業相關係比較危險嘅都可以買嘅
每日賠償上限

我自己就用馬雲嘅,不過佢嗰隻就落咗架,新嗰隻好貴,平平哋可以用新世界又或者意大利都可以
AIA 危疾 係咪一期就可以賠了?
同埋想請問有冇相關reference 可以提供到
見你咁急答咗你先
其實呢個唔係太屬於重要事實,可以照入衰咗可以申請求情嘅

有幾個情況係會影響到賠償,第一個就係我明知呢個住院記錄係會影響到核保結果,但係我冇報上去,咁一個就屬於隱瞞嘅關係啦。

另外第二個就係一啲比較踩界嘅位置,就係類似你呢種屬於無緣無故入院,但係又唔知點解冇報到嘅,其實就唔多唔少都會有所影響嘅有機會因為呢個原因去challenge你。但係好彩地你呢個又未去到影響個核保結果嘅事實,因為好多時候漏報嘅情況係漏咗一個會影響到核保嘅事實,例如會影響到係唔係Standard接受定係會有Loading或者不保事項等等,你呢個狀況就唔太係屬於會有影響到嘅狀況。因為例如其他會影響到嘅就好容易理解嘅,例如斷手斷腳驚你容易復發首尾長,報咗之後咪會有可能相關部位嘅不保,咁當我唔記得咗嘅咁然後我有其他完全唔關事嘅危疾出現咗,當佢challenge嘅時候就可以求情,佢就可以按照返你當時完整申報情況下嘅身體狀況去得出嘅核保結果去睇有冇需要賠償到,但係前提係都係好似你呢種好踩界嘅屬於正常人都唔太知要報嘅
你係買咗邊一隻產品?

如果係而家呢一刻新買嘅早期危疾都係有包含的,大約果你係好多好多年前買嘅我就真係唔敢講,所以最重要都係知道你買咗咩產品同埋買咗嘅年期係幾耐
唔該晒明白
因為小弟係cancer 申請賠償
希望你冇事呀巴打
祝你早日身體健康

有問題嘅,你歡迎再上嚟問,又或者你搵到方法你PM我,如果有問題我都解答唔到都可以搵到渠道幫你
AIA 進泰安心保2 25年plan
問左agent
佢話AIA個危疾定義係 : 有入侵特徵既惡性腫瘤就可以claim

我見早幾日熱門有個post話AIA危疾唔賠cancer
所以有點擔心
佢呢個包早期癌同埋早期惡性腫瘤嘅

你呢個都比較近期就唔太需要驚嘅,因為你會見到越新嗰個條款上面係你見到係會包多咗野

嗰個post最主要係講緊點樣定義一個癌症,係用有冇擴散同埋入侵性去做個定義,但係最慘係保險公司冇講要做咩檢查先可以定義到呢樣

liposarcoma 惡性腫瘤呢個就中嘅,但係癌症嘅定義,要擴散至鄰近組織唔同侵略性,但普遍都係睇size同有冇轉移傾向去定
有擴散姐係三期?

買完都唔記得自己買咗乜,
請問我而家係咪等於有:
90萬 危疾保
80萬 意外保
想問多個問題,
公司保險住院只cover普通房
想買份高端墊底$25000, 但就包半私家 / 私家.

假如我要做手術, 想公司保險包返墊底費, 是否要主動downgrad去普通房?
冇折扣,直接寫唔賠
召喚aia agent
想問你哋份靈活基本攞嚟住半私家未max claim 60%嘅,你哋有冇客係砌份另一間50k自付去砌高端plan定係d客會double價錢買半私家靈活基本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞