保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
總之無寫要spread未寬鬆d
保險真係呃鳩人
中咗危疾
公立醫生寫報告都冇得賠
只係陪廿萬咁鬼少都唔賠
bowxxx
咩危疾先
危疾定義係好嚴格
尤其係呢啲消費型危疾
危疾睇T&C,如果唔match就真係無得賠
你話如果match exact wording都唔賠就真係可以保監見
其實中得危疾都好慘
好 難機會
咁都唔肯賠
保險公司真係呃鳩人
買定期危疾,一期個啲cancer冇得賠
要買儲蓄先有,但買儲蓄又貴好多
係嗰間公司差姐,其他公司睇terms好多都有得賠
當初唔識求其上網買左
但d人成日話萬一有事agent
可以問有冇醫生幫你安排入院
想問如果係上網買既醫保,無agent
​如果係公立醫院覆診
​即時醫生建議住院
​如果想去私家醫院留院程序係點?
​去私家急症睇再等佢安排?
​定可以打左去私家急症講情況問有冇床位?
上網買既單無得轉番有agent/broker
即使轉自願醫保/其他plan果d都係無?
​thanks
無工作能力係咪唔使買人壽?
長期病患買危疾同普通人買有咩大分別?
有無前期危疾保障先,同埋要留意埋T&C
睇邊種保險
意外通常跟職業 唔係按年齡
醫療就一定每年加

人壽 危疾就睇你買term定life
Term=每年加 後生個陣平
Life=固定 供得斷 但貴
咁自願醫保既保費, 係咪每年跟保費表睇年齡加?
唔係
個保費表係講緊「今日既你唔同歲數下投保」既保費
個保費表一般每1、2年會再根據其他因素向上調整
eg醫療通脹、個pool唔夠錢 etc

可以參考下
20年5月1日 version
https://www.link.fwd.com.hk/partnerc/~resources/files/product/brochure/vPrime%20with%20table_TC%20(1010).pdf

23年11月15日 version
https://d2chk.apse1.dgt.api.fwd.com/images/v3/assets/blt563fac53dd3a847c/blt1d845ffd9beef6e9/654b0bc0d39654040a30a504/FWD_vPrime_Product_Brochure_TC_final_(with_premium_table).pdf
咁姐係兩個同年紀既人,
A喺5年前 仲後生啲既時候 已經開始投保,
B就今年先投保,
佢哋兩個喺今年既保費,A應該係會平啲(因為後生嗰陣已經投保)?
請問你有冇理解錯…??
唔係
用返上面例子,假設你2020年30歲
12月買左呢份高端醫療 16k自付費
當時你預計3年後(33歲)只係交$5396 (2020年保費表)
但到你實際2023年 33歲個陣,實質係交$5795 (2023年保費表)
實際比你當初舊保費表係多左7.4%

所以你今年投保時既保費表 唔可以直觀咁睇你20年後係交表上面個保費

A同B一樣歲數
A 5年前投保左,B今日先投保
兩者到今日 都係跟最新個張保費表交錢
但A早5年投保 佢咪有個5年既保障
咁姐係其實早買真係無乜著數?
只係早啲有保障?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞