保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
合併有agent係太陽計劃2 + 李生50k自付
合併無agent係薯片叔叔靈活基本+ c記50k自付

兩個plan都係可以細錢claim細plan
大錢就claim半私家房間無限制,有SMM
咁有無比較薯片+李生50k自付
應該呢個組合最平

細plan 薯片<太陽
高端 李生<C記
我個combination係咁,可能有高人砌到個平d嘅plan歡迎交流,對大家都好
睇路d data都係,都係60歲後先show到明顯差距

所以連登係有高人
我都知好亂冇計,讀大學個陣做presentation個要求太低,而家連excel都唔識用
不過都係睇人
有人鐘情要有agent
有人會揀公司
有人會淨睇價錢

太陽個靈活plan計劃2 主要係半私家都包
smm限額係多過薯片差唔多60萬
不過貴起上黎都係用高端個份頂
分項限額就各有千秋

高端既話
C記公務員85折後唔知仲有無無索償折扣?
李家本身平 扣埋無索償折扣既話就更平
而且李家指定危疾可以waive埋墊底費
c記得癌症先可以

不過李記依家做到個高端咁平好難保證佢日後都係
C記唔肯定有冇,我計數係假設無任何回贈

保費加幅其實都要諗,我想揾間個pool係多d唔同年紀嘅客,個風險池balance d就加價壓力無咁勁

李家間公司而家平係因為好多客係後生,到時大家都70歲佢可能加得好勁

不過個main measage係,唔好用50萬溝25萬個plan
其實有冇出過real data係關於個plan客群分佈 點解會肯定李生啲客都好後生? 我都好想知佢憑咩可以平過出面咁多
佢算係比較年輕化既保險公司
你睇下其他傳統保險公司既網頁投保介面有幾唔user friendly
而且佢marketing, 形象都係比較年輕
而我諗係因為要谷業績上市
佢個策略係谷市佔率,跟住上市

佢個客群算係一般冇話特別偏後生,但係佢呢個策略係成功嘅,之前保險論壇保監總監講,話而家香港三大公司紅A 保記 李澤楷 ,綠色同埋藍色完全冇提及過

睇嚟喺保監嘅數字上面,李澤楷已經係成為主流唔係二線
會唔會上完市之後就狂加價
都想問下意外一般係點玩法?
即係行山扭親隻腳自己去睇物理治療再claim咁?
使唔使去睇左醫生斷左症先?

如果佢地班友咁玩法
真係set cap好啲
唔係就多多都唔夠賠
其他人保費都會加
請問如果prefer無agent,
巴打點睇 薯片叔叔靈活基本+ 薯片叔叔50k自付?
因為諗緊一次過買哂同一間好似方便啲咁.
Thanks!
入同一間就claim會方便d,不過我本身好唔信人

一路都相信Do not put all your eggs in one basket

所以危疾term同終身都分咗3間公司買,遲d可能加多間term去分散風險
講得好有道理。。。
如果係一個基本plan (eg, 薯片叔叔靈活基本) + 一個高端plan (eg, c記50k自付), 假如用左$100,000 做手術,基實係claim左邊個先?
係咪應該睇邊間有免找數,以及第二索償優惠金決定
作為一個有同醫療相關嘅人傾過計去講

如果全部入同一間呢反而係會辣啲,如果你打散兩間嘅話速度會快啲

原因就係全部一間嘅話咪一間公司要蝕晒你所有嘅賠償,如果兩間公司嘅話每一間負擔一部份嘅話,每間公司負擔嘅金額得返一半,就會爽手好多㗎啦

所以有得揀嘅話就梗係分開唔同公司啦,只不過好多時搵到我嘅客大部份都係有病歷個批,買得到已經算好好就唔強求搵多間去食咗佢
先用基本,然後用高端,因為你係咪都係可以搞出院免找數,當預先批核咗嘅話,你50,000以內都係要用基本找咗佢

而家嘅話呢通常就你兩間一齊入都係冇問題嘅,醫院個電子單據就係正本,咁你咪有無限個正本可以交出去,當其中一邊話要睇另外一間批咗幾多先,咁起碼佢都幫你睇得7788,係等最後剩低落嚟嘅咪佢自己食咗佢

同埋一定係要揀靈活計劃有SMM嗰隻,如果唔係千祈唔好揀50,000,如果唔係你自己要負擔嘅部份就變咗好多

薯片叔叔幾時同我傾合作啊,我都想要有我嘅專屬推廣碼放喺自己FB
上網睇有d人話,入基本plan個claim先嘅話,要自己比曬全數先定係而家時代變咗,可以淨係比50000先再等收錢
時代變咗,以前你交咗個基本嘅話,你咪冇咗個正本係手,而家全部玩電子正本咁咪即係無限個正本

咁當然啦有啲診所都係玩印刷嘅單,我見過有啲係玩手寫添,咁嗰啲就冇計啦,變咗嗰個門診部份咪睇吓邊一邊方便咪攝落去

同埋你可以搞咗個免找數,其實佢本身就會批咗個免找數額係俾你,只不過已經係扣除咗嗰五萬蚊,咁剩低嗰部份你咪攞返醫院張單俾返基本嗰邊咪搞掂
唔該晒, 祝你身體健康
有邊間份危疾個cancer嘅賠償條款最寬鬆我見薯片叔叔份危疾寫要擴散先賠100%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞