保險問題 理性討論 佛系你問我答(6) 又到聖誕

999 回覆
32 Like 1 Dislike
點解要咁耐?
想請教 如果索償
個agent 叫我補文件 我補左俾佢但佢成個星期都唔覆唔理我 有咩可以做
自己打去保險公司CS追問
主要係變左孤兒單然後佢再派左另一個agent
然後佢見sale 唔到我地出新保單就開始拖住啲野
好似係危疾應援保
咁我再研究下先, 唔該哂!
係有權會加價,基本上99%嘅公司全部都係呢個條款,係你哋綠色先至會有25年保證不加價嘅條款

但要留意嘅係有權加價,但係就過往咁多年就暫時都仲未有一間公司有行駛過呢個權利進行過加價嘅,但係你提出呢個點係啱嘅,保險公司係有權進行價格調整的,終身危疾都未必會係每一年價錢都係一樣的

同埋加價嘅話就唔會每年加1次嘅,佢咁樣加法嘅話咁同買定期有咩分別

如果佢下年開始真係咁玩嘅話,意大利嘅定期危疾應該就會創歷史性新高咁多人買,反正都係會每年加價,咁點解唔係買定期,佢都係有保障終身同埋多重危疾嘅條款
你可以睇返我上面嘅回覆

你呢個計劃最特別嘅特點係可以用你自己嘅歲數價錢俾多10%,去幫父母買一個你所購買保額20%嘅保障去保障癌症中風心臟病,亦都免其他核保只係問你父母曾經有冇患上過三種病,對於父母有其他病歷亦都需要危疾保障嘅話呢個係一個好唔錯嘅入場方法

例如你係交緊$3000 1年保費買緊100萬保障,你俾多$300,總保費3300,就可以自己有100保障嘅時候,父母會有20萬保障癌症中風心臟病,呢個就對於父母年紀比較大,亦都有其他長期病患就相對吸引的
以我了解就應該係完全嘅舊式醫療,分項上限幾十萬嗰隻,應該就係絕對唔夠用嘅
主要係睇吓入咗個文件未

如果上咗文件就得㗎啦,基本上係等後面處理,除非係仲未上嘅啫
正常c記應該淨係澳洲同埋紐西蘭有分別嘅,日本應該冇分別個喎

你可以用send email嘅形式去問,咁佢就會用black and white去覆返你的,因為我以前都係用send email去問,只不過係我用嘅公司email後面係會令到佢冇得唔答我咁解啫

如果確實轉換都唔會影響保額嘅話bu仔就得嘅,因為佢係全球計劃就算轉英國都好都冇事,因為有問過若果放棄身份證嘅情況下(最壞情況)會點處理,佢係可以直接用新得返嚟嘅公民號碼都得,不過就要留返一個香港嘅地址收信同埋一個銀行戶口負責收錢
主要係貴在食煙呢個部份,保費會貴咗兩到三成嘅

至於佢嘅應援保危疾呢,其實就同四大公司價錢差唔多嘅,即係紅色藍色綠色呢啲,佢係主要係買保障父母呢個方向為主嘅

若果唔用得着呢個嘅話呢,你可以考慮168又或者無限保,個保費可以壓縮返落去,你得到嘅保額都可以高啲
呢隻保費好鬼貴喎

佢上面嗰隻係正常價錢,然後比多一成錢就保障父母,若果佢唔加呢個option嘅話,都係同市價差唔多

但係呢隻本身就係比市價貴好多喎
Btw馬雲好多古怪plan

以前佢隻意外真係超級好,我買咗都唔敢cut,佢最好嗰隻意外臨落架之前,我全部親朋戚友補晒個保額,有咩事claim一鑊就等於返我幾十年保費

唔可以用怪去形容,係好古怪

佢所有嘢好吸引,但係就唔知點解做唔起同埋成個系統好差,有能力做到一流但係成個出到嚟個結果係停喺二三線,成個感覺係好老派

其實如果佢將佢啲plan用而家fintech同online insurance去做包裝嘅話,我覺得佢絕對做得起嘅,佢以前贊助小太空人都已經勁入屋,我一直以為係講緊信用卡嗰間,大個先知係講緊保險個間
好鍾意你話會加足24年,呢種解法完全顛覆想像

師兄有冇定期照腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞