[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
上面唔記得quote

比個Reference你
我都係Intel 2018 MBP

Lightroom Denoise 一張RAW
Intel: around 2 mins
M2: around 40 secs
keyboard ...... touch bar ......
吓,新 Mac Mini 一月先出,6 個月後就進入尷尬期?追 spec 唔駛咁追下話?
好似頂得到 M3 Mac Mini 出
唔該
如果得一部機嘅點解會想laptop換枱機? 成堆 peripherals 又要買埋
依家部refurb 14 mbp 袋底應該夠你做,12k 好抵屌
佢用開15"好難降去14",其實少好多面積/real estate

我諗2018 15"的話可以直接用15" M2 Air對位代替,全面升級
如果上埋M1/M2 Pro 16"就直程係完爆
15 air 其實真係唔錯,續航力好癲
唯一就係個moon 唔係最top
執相執片pro機moon係有啲edge
同埋都要加一加ram去16gb, 咁就真係同14 refurb mbp 錢銀上爭好少距離
佢買得mini 袋底應該budget上都唔會預去16" 款
剛揾到🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️,研究下先
我係 macbook pro 駁 Mon 做嘢,keyboard 同 mouse 都係行 Bluetooth,成套嘢搬過去 Mac Mini 用咪得。
只係想買部 at least 勁過我而家部 MBP 嘅 Apple Silicon 機,因為啲 software 開始淘汰緊 intel 機,係時候要轉 Apple Silicon 機。依個諗法會唔會有咩問題? 會唔會有啲咩我係唔知?
無問題
不過我覺得「淘汰」階段係未去到
例如我講唔出自己用開堆apps有邊隻係Apple Silicon binary only
當然呢一日會到,可能兩三年後
比較實在係效能嗰面,GPU或者neural engine類task響AS個優勢都幾明顯,反而CPU類對比Intel Macs尾水就仲未好顯著

要勁過2018 15"好易,M1 Air都可能已經90%野係勁d
部mini 16gb 到左,

舊果部拎黎做咩好,其實都唔係舊只係底袋m2
買新機又怕蝕底又冇錢打爆佢又驚俾人恥笑係咁㗎啦
想問呢度有無師兄用macbook pro玩xbox game? 我睇youtube見啲人用cloud玩,想睇下呢度有無師兄都咁樣樣?
請問MBA 13 M2
8或10-core GPU 應該根據咩嚟考慮?
唔剪片就8
多剪片就10

但其實你剪片嘅話一開始就唔應該考慮air(因為散熱較差)
所以簡單啲講即係8
唔該大佬
新手好奇一問
有冇人知點解bts送貨會慢啲
同時間apple store online order兩樣野
Bts mba成個星期都未到
另一堆野兩日就到
係唔係bto?
配件果堆野正常已經大量係香港倉等派貨
bto 要等大陸砌
sn850x岩岩收到貨
袋底mba應該唔算bto?
無改spec唔算
或者倉果d直接供比walk in bts果班,所以online order 由大陸出,件事好似合理少少
想問咩係bto
我mbp 改spec好似要等好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞