[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
同你睇緊同樣配置 我都1516緊
好似現階段又冇咩必要上14 但又好難講
我BTS trade in過….
係買機果陣 入返舊機個sn
新機出貨後 就比個code你 去順豐寄部舊機
佢收到貨之後就會退返錢去你信用卡
條友淨係睇加價幾多可以砌靚財報
跟住叫啲傳媒kol 同大家講
其實都係跟番通脹姐 拉長黎計唔係加好多
佢做唔到ai
Mac Pro又廢左又冇expandability
咪等如宣布唔玩大企業市場

咁佢又唔夠膽講呀
最近咪又放下風話有Apple gpt 囉
但佢宣家先開始追 點追人地Google openai 咁多年功夫 淨係train都要時間啦
I see 學到野
想問吓有冇人會買$579精妙滑鼠?
買mx anywher 3仲好
好彩上嚟問清楚,thx 巴打
睇完好似幾好
本身都諗呢隻 但同mx master差少少
最後買左master
睇下想要輕身定重
啱啱check番原來Samsung有做番6GB;
之前LPDDR4年代佢有整俾電話廠用
上LPDDR5後未整,反而開多個12GB上限,但原來佢有整番

不過我唔覺得Apple會為咗低階機去特登source 6GB module
你睇佢響SSD閹速嗰壇野都見到係掉轉,佢寧願全部機共用同一粒256GB NAND去最大化利潤
所以一粒4GB DRAM,x 2 = 8GB呢個底配方向應該仲會keep好耐
啱啱買左新MacBook都睇緊mouse,想問下係咪用藍芽connect?穩唔穩定?login前都用到?
BT既話應該第一次唔得?跟住就冇問題
不過我仲有位就照用logi bolt 感覺應該會好啲
用緊master 3s
枱頭分別用緊win 同mac 機,一部用dongle 一部BT 個flow 都無問題
Erase完disk,restore唔返個os,可以點?
Internet recovery /笫二部 mac build 隻 usb ?
其實官翻16吋 M1 Pro 16GB ram+1TB storage $16389 抵唔抵買 我用黎打Xcode
想問下AirPods pro 2用家們。我個pro 2充滿電後放充電盒一個幾星期無拎出黎用,佢都會自己耗盡電量到0%,咁係咪正常架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞