[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
無人估到佢哋會點安排
如果13更新15唔更,部15就會好柒
如果一齊更,M2 15苦主會狂屌
如果兩部一齊拖唔更,但粒M3已經擺撚去iMac之類,咁會兩部Air一齊柒
如果粒M3有排都未出,咁會令條Mac lineup被拋離,尤其係top end
睇樣最少傷害個安排係第一項,淨係15”柒
不過你算低用量用家又未必駛理呢d嘢
最緊要部機應付到你用途而無咩鑊氣,呢方面佢合格有餘
佢的確係各方面平衡得幾好個設計,係衰響定價同timing
一陣淨係13吋Pro出M3就搞笑

咁係全輸
M3根據近幾個月rumors係唔改core config照抄M2,姐係4P4E,淨靠製程進步去改善效率
我覺得合理,加太多核幫唔到M3會用響嘅機太多,加都加e core先,暫時M1 M2 iPad個續航力仲好麻麻

衣家買M2 Macs個timing係尷
laptop的話因為續航力太重要,M3有大改善基本上確定
所以你都有提過現時點M2機海唯有mini叫仲買得落手,因為袋底個價低到離譜,之後發生咩事當射落海
其他M2 Pro Max Ultra用家全部應該搵緊食,要即時有效能無得等所以無嘢好噪
想用logic pro
想問買mac mini係最性價比最高
Logic咋喎,唔係狂chur sample或者玩orchestra其實二手M1 mini最抵
當你有得選擇,一定係等。
但文書機用m1 都夠做,就算出m3 都係13” air / pro 先,15” Air 無咁快更新
但係mac studio好貴
半年點等啊
正所謂早買早享受,應該而家即刻落單買咗佢,然後呢幾個月唔好追任何tech news,連登都要del埋,咁就唔會刺激到自己
無番學好耐了
Thx 坦克兄
我應該等唔到年尾了
而家諗緊 15定13 好,
之後再諗8定16ram好
之後再諗256定512ssd好

呢3樣野諗成幾日
主要都係錢問題

有朋友話買15點解唔買pro
買air就係要輕 好似有的道理

8同16 ram對Mac m2黎講 係味差好遠?
見有的台灣utuber講好似cpu令到ram用少好多(唔知有無理解錯)
Pro都出6e
睇黎佢幾想係續航力方面make noise
唔知M3會點配?照舊4p4e?
幾期待10月
睇下 iphone 15 續航有冇明顯升就知 m3會點
手持 m1 air 8/256
開個safari, wts, calendar
Safari入面得幾個tab
Memory pressure已經黃色
16 ram長遠會用得安心啲
慢慢諗啦, 諗到十月直入M3, 搞掂
Shared 3nm 不代表一切
一個a系一個m系
我都諗咗好多年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞