[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
要research下係咪有咁既市場先
因為佢而家想推人主機+Mon咁買
有幾多人要一部32” iMac + pro/max cpu
因為公司通常都分開買
同埋AIO desktop市場本身都細 仲要pro level AIO
會唔會真係有人為左m3買tb
講緊仲要食埋480p鏡頭
冇MagSafe
同舊設計
咁計較m2 m3既人會唔睇其他果啲野?
爸打,我唔知宜家買m2 pro定等m3 pro好..
傳聞話淨m3已經勁過m2 pro…
除左升做3nm仲可能用埋Armv9
講到將會係全世界最勁嘅chip
但可能等到下年3-4月先出,但我用得最多都係呢幾年時間喳

我宜家部windows公司機都冇乜大問題
但想買部可以搞掂晒自用+做野

我有heavy workload, 用專業app+開VM咁
m2 pro實夠用,但一諗到下年部air都勁過呢部pro就覺得好唔抵

唔知等唔等好
好撚難決澤諗左好耐
你依家部機應付到你做緊嘅野咪等囉
完全頂唔緊就話姐
好過你依家買現成幾個月後變苦主又後悔
想問 Mac Mini M2 有冇散熱問題?
唔覺有,利申用緊 仲有部等緊送貨
留名
MacBook 都冇乜 佢咁大舊金屬
係得 M2 macbook air 有事?
想問下大家,13‘ MacBook Air, 用bts 價買,邊個選擇抵入手?

M1 袋底spec
M1+16GB ram+256ssd
M2 袋底spec
但去BicCamera 唔係都可以照退稅咩?
Apple 有冇機內除塵服務?
可以,係Apple store唔退得
不過退完都同香港差唔多價錢
用消費券買gift card 好似真係耐啲…等緊佢買嘢🤣
Air 都問題唔大,點都比 intel mac 好
除非你下下走去 full load cpu , 咁就買 pro 啦
全部Apple Silicon Macs個散熱都唔係「有事」,而係Apple特登設計到越低階型號就越散唔到熱
呢個安排其實係好合理甚至係可取,只係當時仲用緊Intel嗰時佢地控制唔到Intel出實貨嗰時有幾低效,所以結果係預唔夠鬆TDP焗住要降頻
去到M1開始佢地係由底設計粒chip放熱同部機個熱效互相平衡,出到嚟係無任何一部有太離譜嘅散熱不足情況

反而掉轉我覺得有,係TDP過度充裕:
M2 Ultra擺Mac Pro
M1 Max擺Mac Studio

btw
呢代Macs其實最大樽頸係wattage throttling同埋GPU performance
我覺得得一個case係應該日本買
就係拎太多cash去唔想拎走/怕日紙再跌
明文無
但你可以去維修搭單要求幫手清
或者講明覺得風扇有問題,有雜聲之類咁佢焗要幫你望順便清
最抵仍然係M1袋底,最低門檻已經有一部健全MacBook
但如果M2嗰堆改進對你嚟講值一千咁佢係抵d,例如MagSafe多個port,唔垃圾嘅webcam,Bluetooth 5.3等等
而M1 Air 16GB 256GB個spec前題係你必須要16GB,咁呢隻係最低門檻
「淨m3已經勁過m2 pro…」
single core clock一定係,M2都勁撚過M1 Ultra啦,但咁代表d咩? 你淨係行single thread task?

「升做3nm仲可能用埋Armv9」
其實有rumors足M4先正式上3nm,不過當佢M3已經N3B / N3E,都唔會咁快用到v9 ISA
而且當佢用到,software stack都要時間先追到見到個改善
以Apple粒SoC個設計方針, 佢有大把其他地方有樽頸

「全世界最勁嘅chip」
Apple PR都唔會吹到咁
某TDP最高效或者稱得上
其實你買MacBooks係睇成個package唔係淨睇粒野,當然踢走Intel後係清咗嗰part瘀血

「可能等到下年3-4月先出」
如果下年三月已經出得,就唔會係劃時代跳躍,台積電根本無製程突破甚至停濟緊(良率
如果你想等突破,可能M4 M5代先見到,而且到時x86 / Intel fab可能追番,而N記CUDA/tensor core亦越嚟越佔先,Apple可能會做下把位

「但想買部可以搞掂晒自用+做野
我有heavy workload, 用專業app+開VM咁
m2 pro實夠用」
你已經答撚咗自己個問題
企業客或者會
量產俾數以十計百計developer之類,唔想fanless passive cooled而又唔需要14" M2 Pro咁好打
要部機盡輕
而新一代SoC又會有某d新framework相關feature,例如M2嗰代neural engine / e-core efficiency等等
佢好明顯係仲有人買所以先留,雖然我都覺得15" Air前題下係可以砍
所以我一路覺得27" - 32" 大iMac甚至擺Max級chip可能性不大,尤其因為Studio已經存在而且似乎幾好賣
但如24" iMac度加多一個Pro tier係相對簡單
M1嗰兩級根據thermal test係做到94度C壓去84度C ceiling,不過只係講緊滿血8核GPU M1
如果佢M3代個熱效比M2tune一tune擺M3 Pro唔係唔可能;
而掉轉以M2響13" Air同touch bar個降頻臨界去睇,M2 24" iMac唔出係有原因
Apple Silicon vs x86 Windows優勢係efficiency同埋laptop form個完成度
所以一般雙修撚都係desktop就電莖workstation而laptop就MacBook
以前仲係Intel咁就有人一部過MBP當晒兩隻咁用,但衣家AS自閉,同埋尤其考慮N卡優勢情況下最理想係去番Win desktop + MacBook
MacBook如果唔係主機,應該盡輕薄同唔需要spec太高,你主力remote真係袋底M1 Air算都夠打
咁部Win laptop就當住desktop用先,遲d再睇吓點,我咁做

如果你係都要睇M2 mini + Win laptop,咁呢個combo唔係唔得
個玩法係用最低成本擺部macOS development機,而佢低功耗你可以長開佢chur / 行headless等等
咁你Win laptop嗰面個習慣可以唔改
舊年都仲可能會叫人20幾k砌M1 Max / M1 Ultra
但今年真係N卡玩撚晒,仲要AI爆緊好需要tensor cores
M2呢代Studio我覺得係M2 Max底配附近遊走仲係合理,尤其係prefer行macOS的話咁最多加去64GB或者加少少SSD,壓個價去20k內都仲仍然係有競爭力
但再貴真係難搞,就算考慮埋M2 Ultra vs M1 Ultra係大大改善parallel都要睇你前題係咪咁需要macOS,或者要unified memory一個大VRAM pool
M1 / M2 mini加部Intel MacBook其實唔係咁差
部爛鳩Intel只要退一步半步唔做主力機,代表佢唔需要日chur夜chur,續航力同散熱問題就會無咁致命
除非你部野蝶式KB開始甩皮甩骨或者個mon出flexgate呢類野,不過到時壞先即刻轉M2 M3 MBA囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞