[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
咁可以拎去邊度check?

拎去搵精靈check
試過幫我換USB叉電位 & bypass舊電,直接插住濕電都開唔到
上網訂機用red card定白金visa好
啱啱睇好似即開張卡食迎新獎賞最抵
其實條touch bar幾好用 有時揀字都快啲
揀字就唔會喺嗰度揀,係較音量、光度、有時整graphic 嘢嗰陣轉色係幾爽
不過用佢做嘢多數都係插dock 駁mon 合埋蓋用,都唔會點用到
最有係用黎撳走啲"OK / Cancel"唔駛慢慢拉個cursor過去
呀都係
touch bar最失敗係太有自信可以取代function keys
如果佢唔係換,而係就咁加條bar響function key row上面,用家反應會完全係另一回事
佢應該always on果啲function key
Volume slider都可以禁住果陣出
然後其他制就等on screen有野彈出黎先轉

咁會好啲
跌跌跌!咩都跌
希望蘋果學識唔好再擠牙膏

https://sixcolors.com/post/2023/08/charts-apple-q3-2023-results/
Mac機咁少人用
自己寫好啲俾自己玩算啦
我就唔睇好tb既由頭到尾
問題係Apple自己都心知個touch approach唔可以取代tactile
如果唔係解釋唔撚到響iPad度開始加實體keyboard個賣點係咩,仲要由iPad Pro開始到衣家公廁袋底pad都俾埋KB

其實成個dynamic keys concept係合理的,成廿年前IT界已經丁開keyboard用OLED dynamic keys係一回事,當時呢一款Optimus Keyboard係全世界都吹奏,佢係粒粒掣都有隻OLED mon響入面嘅concept product

直到近年做到最似呢個功能嘅產品應該係Elgato Stream Deck,佢用一塊過LCD再響上面開窿擺透明掣,成件事平價過OLED掣好多

留意上面兩者都有實體掣,好處係有tactile feedback,壞處係俾粒掣形狀同位置焗限
去到iPhone iPad開始普及同有app store / jailbreak,其實都有唔少apps係用全個touch mon做一個dynamic control interface
就連Apple自己都有整iPad remote俾Mac Logic X

綜合晒成堆野個ergonomics我係理解唔到Apple點樣覺得touch bar響MBP嗰隻設計係可行
根本必需要下面幾個方案去揀:
1) 掣係實體,直接取代function keys
2) 係touch,保留實體function keys
3) 唔止係touch,成塊連埋keyboard同track pad成塊變pad
佢2016個做法係加好少好處但減走大量本身實體fucntion keys有嘅功能同用途,仲要打包閹埋esc
ESC係ASCII標準內嘅code,Apple究竟以為自己係邊撚個可以隨便閹鳩個掣? 2016-2019 13" 15" MBP個touch esc係直接令部野做唔到一部份development野

anyway打咁大段字都淨係想講
touch bar食撚屎,唔好再讚佢喇,佢就算表面上有三個優點都有三百個缺點響後面
@四架坦克

有冇推介啲咩商家識搞你講嘅嘢?焊過chips/ caps
或者應該google 咩keywords
我自己無咁大工程整過,太煩
香港就算你walkin俾人整,佢都未必夠parts要塞上華強北整
過保維修一向係難搞同有風險,你想玩要自己research,香港已經算好因為近深圳
better touch tool的確搞到個微生態出嚟,但無user base (Apple無響MBP以外產品擺touch bar),無改進 (API無改過,出幾代都唔加taptic engine),淨靠user係玩唔出咩花臣的
如果要tinkering community而唔係out of the box即食咁唔需要Apple做,直程硬件都唔應該用佢;你睇吓Home Assistant + pi嗰面做到幾多interfacing同實體掣/display出嚟

再過多幾年或者會有員工爆料確定2016-2019嗰代MBP發生咩事
偷薄機殼搞到要食蝶式KB鑊氣,又Intel暖爐又要散熱不足,再加埋touch bar同焗人type-C dongle gate呢堆野,全部都好似係為咗滿足Jony Ive個「我要盡薄」on9設計目標
想問下大家用咩抹MacBook嗰mon?
本身淨係用眼鏡布,但唔算好有效
大粒而且睇落硬度高嘅我會先用膠紙痴走
然後再用灰色嗰隻3M布抹
蔡司鏡片清潔紙
想問下加左個外置SSD落去DOCK 每次Reboot都有個紅色減號係咪正常?
撳落個SSD file就無左個減號,係咪個無set限權?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞