[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
M1 Max係有兩個engine但佢做唔到平行
M2 Max嗰代先可以
所以連帶M1 Ultra vs M2 Max都係M2 Max估優 (除純CPU/GPU跑核)
我擺枱面呀,其他nas 個啲收哂入房
係覺得自己個位突然熱咗先摸下

我無槍唔知,後面個exhaust位焚風嚟
收工睇下m2 max 64gb
想問番新機通常係咪月頭會更新一批?
定要日日MON住睇下有無好野?
我係mac air 用hub 駁HDMI

我都係要restart 過部機先work
想問下2013 iMac過大約300gb資料去新MacBook air,係咪插條type A to type C線就可以係Finder到過到?定其實Airdrop都ok?

另想問下部舊iMac可以點棄置?好重唔想拎去apple store

今日終於訂左10年無換電腦有d緊張
你唔嫌慢可以慢慢用network過
不過唔係用AirDrop,係macOS開sharing跟住響另一部機個Finder度copy & paste

另外你新Air setup嗰時佢會問你要唔要過data,你2013 iMac應該個OS已經支援,佢可以響嗰part幫你過晒d料同user ac / settings去
(但300GB經WiFi的話係可以好耐)
張sn850x終於到左
Write 2400MB/s
Read 2800MB/s
靜止41度係咪咁上下

你用咩app去test?
我呢隻係擺響TBU-405 Pro M1
Black magic speed test + iStat
不過我用緊無扇版
我用Blackmagic default 5GB temp file,read/write都係2800MB/s
兩隻enclosure個係無扇一個有線,所有test差唔多完全一樣

iStat Menus報告到呢款盒個SMART temp咩? 我嗰隻唔show,要用其他apps (TG Pro / DriveDx)
自膠 個溫度應該假佢長show 41度
m2pro加千幾就有得上m2max 同埋得m2max先有64gb ram上
睇benchmark有啲地方m2max快m2pro成50%
決定揀m2max 30core果款 64gb ram

不過第一次買成3皮電子野

宜家煩要14定16 聽人話16個throttle做得好啲
用左macbook pro m1 pro 16gb ram都年幾
平時用黎做野多
但返到屋企 會用黎掛下手機game
唔知點解有時無啦啦會爆ram
明明有時開住都係都係用緊50~60% 左右
但可以掛左幾個鐘 突然爆升上100%跟住就hang機
但果隻手機game又唔係d 咩大食game 用手機玩未hang過 唔係原神果d

同埋有時係公司做野 用下wtsapp 做下文書野都可以無啦啦上到7x~8x% ram
又試過有時開住facetime+wtsapp+google map做緊野 都會無啦啦爆ram去100% hang機 同埋我閂哂d野都係唔會跌返落去 如果咁都爆真係唔知8gb ram果d點樣生存

其實係咪我部機有d問題諗緊洗唔洗洗下機
呢啲題目攞出來講好危險
陣間啲人沖出嚟話你屎波唔識用
又話點解冇activity monitor cap圖
屈你吹水
用依個enclosure 算係好快了,我睇鬼佬嘅review都係咁上下
我見你一開始係考慮緊(refurb?) M1 Max仲諗你唔會想爆上去
老實講可能下代上3nm會普通M3 Pro除GPU總力外已經有接近效能
一般嚟講,spec到三皮幾真係要保證搵得番嗰舊錢先好買...

去到呢個spec一定係16"優先,除非你必需要portability
淨睇佢第一段字我會懷疑隻掛機app有memory leak
但佢之後堆case好似已經唔掛機關事?
其實全部check RAM app包括跟機嗰隻都有個表俾你追查邊度用咗RAM
咁先可以開始搵源頭
主要睇左呢條片

https://youtu.be/q1v429LawUA

xcode compile m2max 快 m1max 40幾% chrome 速度快30幾%

其實錢就有 不過我未癲到要追spec 90幾gb ram 同 4tb ssd果啲 都係想工作同日常用得爽0lag 又打到啲game仔咁

都5年未換過notebook
有edu優惠就96gb都係30k
劈頭考慮舊代其實一定已經唔係擺效能先,好明顯係因為性價比
M1 Max 16" 32GB嗰部標配街價只需19k
而64GB 4TB嗰部官翻有29k
呢兩個(接近)spec響M2 Pro / M2 Max係要用多好多錢先買到

所以你要搞清楚自己優先考慮邊樣之後先決定點買點spec
我上面都提過,唔係分秒必爭或者不計成本的話,三皮野嘅MacBook係唔suppose同你有任何關係
部MBA M1死底板,有冇人試過喺出面搵人撈返啲data

有冇介紹
要睇死邊忽
如果係主要data chain外嘅chips / caps,就咁焊過佢可以成部機番生
原則上係要整番好部機先拎到data,因為唔似以前可以抆drive擺去第二度read,甚至俾你焊走NAND之後焊去第二部機佢都因為security enclave唔對而解唔到碼
(by default macOS個boot volume係encrypted,個user key係響security enclave度)
2tb + TBU405 Blackmagic速度&溫度都同你一樣
iStat Menus睇到溫度但要插住disk再restart成部機先識show出嚟
掹走一樣唔識自己refresh走,繼續show死最後個溫度
插返都唔會識郁until restart部機
iStat Menus應付SMART個方法係依賴macOS Disk Utility去poll SMART status,之後再grab個report,所以係被動,無frequency可言,同埋可以亂鳩晒

想要正式SMART資訊要另外用其他app
現時macOS最勁嘅disk tool應該係DriveDX,我都有用不過要廿鎂
另外我前排吹奏嗰隻綜合stats app Sensei都有少少SMART功能
唔想俾錢有smartmontools但佢無GUI得commandline

淨係想check外置drive溫度而唔需要其他搞碟功能可以用TG Pro,佢係現時macOS最強sensor + fan control app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞