[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
Apple Silicon個所謂unified memory係有少少令你可以用少d RAM,但唔係數以GB計咁撚誇
例如當時Intel iGPU嘅MacBook Pro,姐係13" 2012-2019
你有16GB RAM的話,個iGPU係強制夾走1536GB俾VRAM用
響M1 Macs開始你可以當你慳咗呢忽,咁突然8GB RAM機就感覺好似即時鬆咗1-2GB咁樣

另一點係因為現代SSD已經都幾快,如果你唔夠RAM其實swap緊,例如響Chrome度將一個收埋咗一個月嘅廿tab window帶番去頂,咁部機要由SWAP(SSD)度拎,但因為只係幾百MB野佢load一吓都係半秒內搞掂所以唔覺窒
我覺得M1初初出嗰期
因為Intel真係太差太差
所以有對比之下
好多關於M1嘅嘢都美化咗
冬天用mba m1 好撚凍
日馬16" M1 Pro 減到平過14"
蟹成咁
唔止,係平撚過15" Air 16GB 512GB
本身諗住用大學ownership買M2 air 16/512
追完post之後究竟應唔應該買定等多幾個月有機會出M3
係咪softbank 果部. 我見都要萬五蚊
呢兩部
https://amzn.asia/d/5zeFQk5
https://amzn.asia/d/hQtiPRR

¥224,900,而家5.4算,萬二蚊到
其他spec呢?
睇唔到
Uk個的點買番黎?
香港嗰個我地已經日日講
其他區唔建議搞,shipping風險加上refurb個折未至於勁到係都要去買
而UK仲要英鎊keyboard
急用咪買,或者唔怕重不如要14"袋底
請問logic pro mac mini 2袋底夠唔夠做?
要嚟編吓曲only
集運可以運電腦?
坦克巴,點睇13 同15 m2 air?
你爬番#625條片,佢test袋底M2 Air,同mini相同spec而且無風扇
唔識睇英文
我買過Intel 年代16” MBP @amazon 😂,都係集運
兇宅m2 mba15特價
減唔夠呀
出面已經九字頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞