[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想問,bts 係味用唔到gift card?
原來我有4張800蚊卡
想問下,買BTS同時有無得trade in舊機?
佢係喺個總價扣trade in價?
256gb用淨50gb r/w 一樣有1500MB/s
用淨~10gb嘅時候write speed會跌到200-500MB/s
read speed唔跌
岩岩部19mbp個mon壞左
去整要幾千
因為返工間唔中都要用,所以打算買過部
揀m2 mba 16gb 512 13'好定mbp 14' 好
添曲近年掌握/控制消費者購物心態啲技術差咗好多
好似當啲消費者真係咩都唔知咁
2023年仲可以出部8+256賣一皮
Thanks 巴打 咁都係256算
唔係輕薄先決的話揀14",咩都勁d
平時trade in要換gift card,而佢即時同你用番去買野,你亦可以拎走張卡第日用
而今次BTS唔收gift card
但有人報告話精靈會同你搞,只要你即時trade即時買
U Mac program 扣埋回贈$12,899 真係好正
搞到我本身m2 13 都想換
唔可以
M2之所以有24GB呢個option係因為LPDDR5開始支援non-power of 2 capacity,同埋Samsung開始整一粒12GB嘅DRAM module
而M1 / M2個架構係必需要一孖DRAM平衡運作
如果底配M3要整12GB代表要有6GB module,而無廠有整呢個capacity
你如果係外置mouse,應該響iPadOS settings本身都已經要reverse
anyway我都唔肯定,我部iPad Pro係用Magic KB個Trackpad,一路用Jump都無掉轉
外置mouse只係test過一次無印象係點

想問下呢2部點簡好?
打算用左4張gift card佢
一部番新,一部全新
只係俾多三舊水就有1TB,你覺得值咪要部翻新機囉
10 vs 8個GPU核對大部分人分別係零
未用過番新,唔知大唔大鑊氣
加300有1tb又幾吸引
想問下macbook 翻新機係咪都會全新外殼?
買過翻新ipad 係全新外殼,唔知macbook 係咪一樣。
見個網頁介紹翻新macbook 無呢一句。
翻新mac外殼Keyboard 都唔換
基本上無咩地方比新機多鑊氣
因為一樣由Apple原廠出廠testing同QA程序
但d零件係有機會已經被用過
電池未必會,但SSD可以已經俾上手write過勁多TB
mon亦唔知係咪已run過好多個鐘
iDevice先保證外殼同電全新
Mac佢唔保證,但一般經過晒人手check,有明顯瑕疵唔會放番出嚟
而KB因為好易有磨損所以我覺得佢多數唔會俾個人地用過嘅你,而且top case係一件零件過包晒KB touch ID同電池
唔該曬上面2位巴打解答
M2 8/256 夠好多人用
1皮野8核 15吋mon又輕
早幾年intel 呢個spec 要2萬5起

我幾十個tab 再埋牛牛都順到痴線
LG 27UL500
4k mon 千零蚊配Mac mini 係咪現階段最抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞