[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
越pro嘅workflow越擺脫唔到Intel
有某部份呢類人其實響2013垃圾筒年代已經焗走,因為無直插PCIe卡
2019番一番生,但衣家AS Mac Pro有卡無dGPU係再製造多一次離巢
2019仲仍然有價值去maintain,情況就同當年Classic轉OS X,勁撚多人留G4 PowerMac去boot OS 9一樣
OS X起碼去到10.4先叫production ready,仲要好快閹埋Classic個emulation layer (姐係Rosetta前身)
點解m2加ram唔好?
無用Mac年8-10年
而家想入手番一部
不過的確仲有好多(可能多過一半)2D design工係仲仍然係專Mac
如果自學,甚至去IVE上堂其實有部Mac響手係有用,可以慣吓個OS尤其係本身用開Windows嘅人
其次就係就算M2 Air響spec上係比較貴價,但佢成個package作為laptop係有競爭力的,因為佢係俾到個硬件體驗你去Windows中低階laptop係好難
搵到買M2 Air只要唔係正價買我覺得都仲係幾可取
我地咪解釋咗,只係d回覆零零碎碎姐
M2加RAM要正價同Apple訂,勁撚唔抵
俾多少少已經買到袋底14"尤其係2021官翻
另外我可以再加多個理由,M3已經好事近,上3nm製程,效能同續航力都會大跳躍
2D 嗰堆好多tutorial都係Mac based
你叫新手點轉換ctrl/cmd同埋option/alt

3D一樣道理
所以我係雙修嘅
2D workflow用Mac
3D用返PC
再回應
其實我個文書係要加埋公司既virtual desktop
講到尾就係Apple無端端M2加價
SSD又玩閹速
搞到入場門檻突然高咗+搵笨咗
放M2 MAC MINI 16GB RAM + 256 GB SSD
唔好意思 我唔係好識
我試下講下平日係點
本身公司既電腦都係用vdi
我而家個部window 都install左個app
平日係公司同屋企都只需要經個app login 就可以access到公司既server
所以應該唔需要多個mon?
巴打 如果係window 機
你又有咩提議?
我又可以望下
你直接喺豐澤個網篤幾部出嚟會實際啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞