[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
差唔多諗定新po名
可以咁講
但你想電莖或睇HDR片咁就有第d要求
另外你如果插MacBook又可能想有type-C叉電,跟住隻mon又會有USB hub有兩三隻port之類,又唔知你想唔想要speaker
anyway總之就算咩要求都無,夾Mac最好揀16:9 UHD 4k 60Hz mon,有DisplayPort甚至直插type-C
Keyboard and mouse 係咪Logitech for Mac個隻都得 Apple accessories 都貴
唔好意思硬件唔太識 所以即係4K 最穩陣?
準確講係「普通16:9 UHD 4k」最穩陣
另外我上面回過最好搵DisplayPort或者type-C唔好用HDMI
唔該坦巴 我志在有個moon用
又唔會起格咁就得 speaker就會外置買多隻
同埋個moon最博落舊2015MacBook pro 都係hdmi就得?
2015 MBP個HDMI port出唔到4k60Hz,只有30Hz,會明顯窒
你如果隻mon有DisplayPort input,咁隻2015 MBP只需要一條DP to miniDP線就出到4k60 (個Thunderbolt2 port = miniDisplay port)
Logitech MX Keys for Mac強烈建議,因為掣layout係跟Mac唔印埋Windows掣,而佢仲有跟粒USB
mouse唔需要揀for Mac,顏色以外同普通版完全一樣但佢唔俾埋粒USB你

不過最新嗰幾條line包括Mechanical,Mac vs與否都唔送USB
Displayport > hdmi原因係解像度高啲?sorry 真係唔太識
唔係本身都係藍牙pair up 唔洗插usb? 定係講緊送多粒usb
兼容問題
另外你2015係無得揀,個HDMI係弱d,一定要DP出先出盡spec
無錯你或者會prefer用BT連
但如果BT有事你有粒USB都仲可以有backup plan
另外就算你衣家得一部機難保第時加機,有粒USB可以比較簡單兩device內switch
仲有USB (RF) suppose係穩定同慳電過BT,當然佢要用一個port但如果你用desktop或者MacBook有插dock,插粒USB係好d,cursor polling rate都高d姐係密d順d
明白 唔該哂坦巴
所以執返個Logitech for Mac keyboard + 求撚奇Logitech mouse + 再加有display port 既moon
希望買呢啲accessories $3000 左右可以搞掂
今日睇睇下心諗要搞咁多野好似買過部m2 MacBook 袋底仲好咩都唔洗煩
但仲有部2015 MacBook Pro 清完機又行得走得 都係換樣產品唔會重覆功能 因為都想坐定定係屋企用大moon做野
本身仲諗住買多部iPad air base model 平時睇下野 但都係分清想要同需要
你衣家係打算買Mac Studio?
我同意Studio + 隻舊MacBook個組合係幾好,加唔加多隻iPad睇你想唔想有大mon iOS用
我自己主要機都係咁樣combo,Studio + iPad Pro 12.9"為主,而MacBook就無一部長期跟我,公司或者屋企點都有部可以用,部iPad Pro反而personal少少而screen time會多,因為睇片上網痾屎訓覺都可以用
mouse 買mx anywhere 3s/ mx master 3s
聽日開始深水埗電腦節
Logitech有幾間做緊promo,不過多數係舊MX做勁折
https://goldencomputerhk.com
我反而用g913tkl 同g903配mac mini 同埋windows, 勁鍾意 個media control 同埋rgb
mx 搬左番公司用
吹奏下iPad mini先
如果唔需要拖多隻sidecar/用iPad做認真小小嘅嘢
Mini個size真係一流,亦都最廁所able
8GB駁4K都頂到
咁都ok wo
我嗰部升咗16GB, 1TB
Mac mini m2
唔知8GB頂唔頂到,我單單接多隻mon睇片同上下網
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞