[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
咁你唔用部desktop執相剪片?
姐係想用macOS唔同Windows做?

由暫時手持M1機,升去任何Apple Silicon Macs個升級都唔係好大,除非講緊爆RAM M2 Ultra
你就咁M1去M2同加RAM係令你部13"好浪費,賣又唔係用又唔係
mac機 貪佢可以final cut pro
premiere pro 用到想死

不過你講得啱,m1 升去m2 好似太哂錢
除非爆spec, 但又唔想 用咁多錢….

主要係今年畢業,BTS 係最後機會
巴打咁你知唔知係Mac點update Samsung ssd firmware,屌Samsung啲software exe黎,屋企又無windows,上網Google過啲方法好似又唔岩m系Mac用
Mini + MBA 應用上應該好多時間會overlap,留錢升其中一樣既spec 好過
但你24GB 1TB嗰度已唔少野,而且響13"度加野係有少少同佢定位對沖
本身如果無edu身分你呢個case係應該屌部refurb袋底2021 14"
但有edu身分又想奶埋BTS佢不如直上M2 Pro 14"
如果要呢部,個升級程度vs M1 13" touchbar都算OK的
之後就諗點賣走隻touch bar咁
蝕係蝕但你部機CPU spec外硬件上係全面升級
無可能,一定要Windows,而且好似要直插唔可以VM
唔好理佢啦,千幾又唔係百幾MB/s
如果你追spec追到接受唔到咪賣咗條970一了百了

呢一分鐘最少鑊氣係WD SN850X
話時話可唔可以分享下TB 邊條link 買…謝謝
聽你介紹完 睇返14” m1 pro 翻新個價幾吸引 (比教育價 平2500

自問都唔係用airpot, 但可以賣出去
舊嘅imac 除左丟/回收 仲可以點處理
late 2015, 用左好耐 有啲唔捨得
原來有分螺絲版?
我見你推介taobao 左個 TBU-405 Pro
原來條SN850x 想放入部Samsung galaxy book ultra

點知師傅話放唔入,因為雙面,焗買TBU-405 Pro黎放,好似好浪費😂
想買 Mac Mini,而家依個時間好尷尬,雖然傳話十月會公布 M3 iMac 同 M3 Macbook Pro,但係 M3 Mac Mini 唔知幾時先出。唔知等唔等好。

Btw, M2 16gb Ram Mac Mini 可以應乎到 Photoshop、Premiere 同埋Blender 㗎呵?
好多要盡薄嘅殼都會用low profile M.2 key貼實底板搞到你用唔到dual rank
sticks

浪費你指將條gen4高階放入gen3 enclosure?
係,不過衣家要買條靚嘅gen3唔易而且gen4已經好平,尤其2TB 4TB呢d位
仲有你部Samsung都有Thunderbolt4啦其實
如果M3粒chip已出而只係未擺去mini,的確會幾難估佢幾時擺,當時M2 Air 13"係六月出但M2 mini要拖到一月
嗰六七個月期間買mini就真係尷,明知秒變古董咁買定唔買好;衣家隻M2 mini未進入呢個階段我覺得可以唔理住
而且如果你攻袋底只加RAM根本好低機會成本

PS Pr Blender三者都要睇你手上project有幾大鑊
PS或者正路係低階機夠做,但Pr Blender有大把空間要求Pro機
旋拍都有list野嗰堆收機佬囉
黃黑卡片嗰個仲要有埋price list,佢個價好似係Apple trade-in西價同旋拍妄想症賣家中間

用妄想價等運到唔係唔得,不過你要有運氣同要對賭部機到你賣得出時唔會再點跌
我都有睇都係睇完就算
唔值咩錢就不如送比人用算
我而家部 Macbook Pro Touch Bar i7 16 gb Ram 其實都唔差嘅,但聽聞上到 Apple Silicon 係另一個世界嚟。對比我而家依部機,M2 個處理速度係咪會差非常遠?
係,做後備鳩fing機或者送俾d中小學雞親戚世姪之類
不過2016-2019呢水都係盡早賣鳩咗去好,太多潛在問題,送俾人用都驚有手尾要跟
你隻野如果係15"有dGPU會好d,仲有少少機會有野係快過Apple Silicon
但如果係13"仲要2016-17嗰水咁上嚟就真係好大跳躍
不過講真,衣家d人係已經用尾水2019 16" i9比較緊新M2 15" Air
見到4tb Amazon 個價錢就9衝了!😂
我嗰部係 2018 Touch Bar 15",Radeon Pro 555X 4gb,Intel UHD Graphics 630 1536mb
係咪同 M2 個差距唔太大,唔太明顯?
比個Reference你
我都係Intel 2018 MBP

Lightroom Denoise 一張RAW
Intel: around 2 mins
M2: around 40 secs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞