[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
電訊台一定用double NAT,你唔可以直接用IP
要自建tunnel,例如tailscale
Google Remote Desktop
想問下大家pro13吋評價
所有social media都係莊家贏
整個演算法下面班人就跟
做咩講到條友被逼出片咁
Luke Miani我仲subscribe緊,佢講番佢耍家嗰堆topic都仲係有見地的,姐係去ebay摷平價舊Mac買,砌積木Mac,等等
但嗰條Studio SSD片佢係以為自己捉到大魚可以出條屌柒蘋狗片,但又急住拍而且過程完全業餘
(其實求其google都會搵到正式幫Apple Silicon換boot drive要做過嘅程序係點,包括要用authroized service provider先有account access,響configurator入面要load嘅幾隻software;M1焊SSD後就係要咁做)
如果平時只做文書 唔打機
但係黎緊想學illustrator 同photoshop
畫下同改下啲簡單圖
應該買m2 air 8gb ram 定16gb ram?
256 ssd+external hard disk 夠唔夠用?
佢要出鳩up片其實其他topic仲易做
呢條Studio片個case唔係咁,佢係clickbait過籠,以為自己捉到鹿但test到成碌柒咁,同平時MKBHD或者LTT焗出Mac片iPhone片個case唔同
如果係為algorithm而出,多數係要襯埋其他人都有出同類片種嗰時一齊出,姐係新機發報期之類
Mac都唔保值咩
M1 8/256 都有$4500左右
三年機齡 都算係咁啦
1. 電子產品講保值係咪錯左重點?
2. 就算真係計保值,有邊部其他windows notebook 係保值?
3. 如果真係唔保值,咁計而家買部有保m1 16+512 可能仲抵
1234HKG巴打做開Apple嘢炒賣
Intel Mac二手價插水嗰期佢低位入Intel MBA裝Windows炒iPhone賺好多
所以佢勁鍾意Intel Mac
全部Apple產品都keep一世唔放
先覆返巴打
其實我屋企已經有windows notebook
所以應該唔會再買
另外 買apple 除咗相想玩ai 同ps外
仲有係我好多時都需要啲相互相過入電腦同電話
所以先想買Apple 方便自己
不過睇你咁講 我再考慮下
你個case求其要隻袋底M2 Air甚至M1 Air夠
因為唔係搵食的話,只係學吓PS AI其實8GB夠玩,最多係load野嗰時等多陣
而袋底可以好易響出面搵到折,M2平一千,M1平千幾
加去16GB好唔化算因為要同Apple用正價訂
ipad 十月會唔會出新
一開始問條友淨係問夠唔夠用
我答佢嗰吓最多只會拉去16GB Air要正價買所以相對唔值,姐係只係講緊入口成本
但你自己跳去保唔保值,其實人地無問
不過就算真係計埋,其實越低階嘅MacBook同埋越低BTO spec係越跌得少,因為底層有大量更舊MacBook去頂住個價
又未必係既有啲 work flow 係需要 intel mac pro

除非係垃圾埇,就唔太值救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞