[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
lm
想買做野兼日常macbook pro

想問下m1 max 爆機spec 係咪 > m2 pro 普通spec

寫mobile apps, 有時都要做data野pyspark果啲
打機都係打lol多 但都希望打到啲單機大作eldenring果啲
寫apps如果你個project大 m1 max 最高spec多啲ram係有用嘅

Pyspark 做large dataset都係host喺cluster㗎啦都唔會local run
如果dataset細一定要local就用返pandas/polars好過

打機都係用返windows pc/console啦
想買部Mac mini 16+256
都係上網睇片間唔中剪片+打lol steam game用

但想問今年內係咪都唔大機會會出m3?
m1 max 冇64gb ram揀 我係果啲一次開幾百個browser tab同vscode project果啲人黎 不過我之前都係用開16gb 巴打知唔知32gb 64gb係咪真係可以同一時間開多好多野
你覺得年頭先出 M2 Mac Mini,年尾出 M3 Mac mini 的機會有幾高?
我意思其他model 出m3機會高唔高
E.g. mba / iMac
咁你都係以ram行先啦
M1 Max 同M2 Pro CPU performance唔係差咁遠
Ram對你好似重要啲
佢個case重要都未至於一定要上64GB,32GB應該已經好鬆
(64GB嗰個高標配其實擺響官翻store幾個星期無人買,因為折完都仲要兩皮九)

我個人覺得綜合去睇M2 Pro + 32GB 係好過M1 Max + 32GB的
M1 Max得GPU核數、出mon數目、同memory bandwidth優勝
但M2 Pro有多兩粒e-core續航、WiFi6E、BT5.3、HDMI2.1等等
但M2 Pro 32GB要BTO姐係要正價買,官翻85折幾乎唔會出現
vs M1 Max嗰隻77折官翻擺響度任買,$21009仲平過你M2 Pro
衣家傳緊M3一出係俾iMac 24"同MBP touch bar用
MBA 13" 15"同埋mini會再拖多一水
我覺得現時點mini完全唔應該等,佢更新都唔會優先
而且desktop唔似laptop嗰面上3nm拎efficiency可以加續航力,淨係講效能響mini呢個級數改進係無咁大意義
其實直插speaker無咩好討論,因為根本無話要特登同macOS夾
就算係USB speaker / USB DAC只要佢係用USB audio 2.0個標準,就可以即插即用唔駛driver,同埋個volume掣校大細聲都支援

係去到要埋AirPlay先要傾吓
呢兩日狂chur 部studio 做啲video output 工作
Mac pro 同studio top spec,同樣既source同output setting,processing speed fps 其實差唔多

但係cpu usage 就差一倍左右mac pro 會90% ,studio around 55%
https://www.reddit.com/r/macbookpro/comments/renvbh/really_strange_issue_when_connecting_to_tv_via/
第一個回覆話壞port,遲早要去整
(你嗰部係14" 16"有內置HDMI port?)
未整前暫時解決方法係先揀sound output去mon/TV之後reboot

亦有其他post講係macOS問題,更新解決到,有條友有同一個問題係M1 Air用hub個HDMI port唔係14" 16"內置
我意思Mac speaker討論 = 大圍speaker討論
所以無任何野要特別Mac users之間先知道要報告
除非你去到pro audio範疇,插gear做野要用interface等等

btw 24/192好似新嗰埋HDMI 2.1 port Macs已經直接出到? 其他Mac要DAC
你講緊舊2019 Mac Pro? 打爆要幾廿皮架喎,巴打大荼飯喎
衣家Studio同新Mac Pro坊間都係test唔出有太大thermals分別,Studio個散熱係夠俾M2 Ultra唔throttle運作
嗰粒M2 Extreme (兩粒Ultra痴埋)如果出到可以會push高過舊Mac Pro好多 / 先真係需要新Mac Pro個散熱
其實Mac插speaker可能真係USB speaker最簡單,姐係有源active同內置DAC嗰種,雖然係digital output但個keyboard volume control仲work唔需要pre-amp
其次係插USB DAC,咁DAC要有咩完全係另一層面討論,個pre-amp甚至打包amp要點,你用嚟推無源定出俾有源等等

btw
Sonnet出咗隻thunderbolt dock有似樣DAC chip,同埋有line level RCA pre-out
https://www.sonnettech.com/product/echo20-thunderbolt4-superdock/overview.html
公司有錢,唔係我

部studio 成個surface 熱到仆街,特別個頂
但iMac 出既話會唔會有機會9月10月出
我依家就咁用airpluse A100經Dell U2723行KVM俾一部Mac加PC用
Mac果邊真係乜都冇嘢要煩
所有shortcut都用到
你擺入櫃枱面? 我嗰隻放入機櫃,本身櫃內有其他NAS/UPS個ambient temp已經長期30幾度,但隻Studio機殼無話點熱,用IR槍測都係40幾
反而個exhaust出風真係熱的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞