[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
直上MBP冇咁嬲
想請問下呢 e+d機係由上海ship過黎?
岩岩見到apple出貨個email 無聊trace下條送貨單 見到係上海ship過黎既
呢幾年大部分MacBook上海廣達砌,而個tracking係由佢廠個倉已經開始track
總算搞掂

parallel desktop 自己download 個win11 係default pro version 搞到activate 唔到

另外搵到原兇 應該係 Karabiner 依個app 搞到個system crash 左
如果有其他巴打有用嘅留意下
明白 唔該哂師兄
請問23年仲買M1Max MBP是咪不智?喺price見到19k 高標配M1Max MBP16
KE以前用kext (kernel extensions),Apple砍咗之後佢改做disable SIP方法
個問題係如果macOS更新或者security patch有咩變動其實係可以同佢有沖突
未來呢類咁深入嘅apps會越來越多問題,因為蘋狗鍾意自閉
想問下而家Mac 出咗Game porting toolkit, 係咪可以玩到Steam 既Window game ?
我果部都係今日出貨
係成都過黎
升完最新Mac OS
呢個right click彈出“copy subject” bug 仲係度
有冇人識得解決 真係好煩

https://youtu.be/cLGcGnGJvL0
Linus出片直線屌柒蘋狗袋底閪spec + BTO濫收
想試下趁bts入手mac機
其實而家mac機對文書軟件 (office)既support 同win機比差幾遠 係咪大部分功能都無分別
有無macbook air 15 用家諮一過推爆部機效能?
冇分別
freelancer自己接細job
所以諗緊其實未必需要用到Eizo
BenQ聽講話qc麻麻容易壞售後服務又麻麻地?

巴打點評價Studio Display
呢個筆直買佢係咪智商稅
Mac Mini 深圳出貨
就咁用Dell S2722QC
有需要就用返MacBook嗰Mon嚟睇下啲色差得遠唔遠
個人身份仲要濕碎收入唔好搞咁多嘢
cal好你本身已有隻mon仲有作用,去借去租番嚟唔需要買
其次係學吓color management,專印刷的話學吓四色;做得耐係可以就咁睇CMYK四條數已經心裡有數隻色出嚟咩樣
如果有幾千budget或者未有任何mon響手,我建議ProArt中階,姐係PA279CV呢類,佢的sRGB但其他嘢都俾足,又平
BenQ所謂QC差只係你同Eizo級去比較先係,佢係唔差過普通ASUS LG Dell呢堆;SW系可以講俾你用低門檻拎proof mon功能,但呢個世界當然係一分錢一分貨
btw有唔少人係留部好舊Eizo ColorEdge去一路用,做副mon唔需要大或者新,只需要常時cal;舊代CCFL背光嗰d可以幾平二手執到

Studio Display響專業proof範疇係完全唔入流,佢唔係智商稅而係反映買嗰個人取捨;
例如如果個專業setting somehow真係好需要Apple原廠少鑊氣,又要5k integer scaling (做UI/UX?),又好想幫隻Studio / mini 整個center stage webcam等等,咁咪justify到囉
總之揀嘅原因同色係無撚關係就得
嚟緊部新機到 想由舊mac migrate過去,之前未用過呢個function

請問有無人知會唔會過埋啲app 既account我有好多比錢既app 例如resolve studio ,懶得再入過條key
Thanks
有需要上網phone home嘅就唔會過晒,姐係要subscription好似Adobe同MS呢d
但就咁save低條key嗰類會
唔該坦巴

另外我係intel 升去 m2 ultra
唔知會唔會幫我轉埋silicon版既app
唔會,你當佢真係就咁copy & paste
如果你隻app本身係fat library就會過完開到
如果係純intel就要裝過
其實最好裝過晒,順便更新吓
過完data留preferences同license keys就ok,apps裝過一次會少d鑊氣
明明M1 mba 開左個咁好既頭
夠唔夠用睇人,入門袋底機永遠最好賣,亦都大把人用緊無投訴,係我哋呢 d 睇 spec 的人先覺得 spec 差
其實佢條片都有提
袋底廢spec係OK,明買明賣,夠做就無問題
但BTO收天價真係好on9
唔止蘋狗,Dell HP嗰類laptop都係咁,跟晒風大家一齊焊RAM
MacBook仲係焊SSD唔止,單春降速呢鑊野真係雙重玩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞