[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
咩adapter? Window用同一個?
adapter 用呢個

window機就hdmi直插notebook
咁未即係adapter 有問題囉
試過插第2個mon 又無事
你隻mon有DisplayPort input
試吓直接搵條type-C to DP線由Air出去睇吓仲有無問題
如果你唔獨立試部Air直插同一隻mon有無事係唔可以排除隻hub先有問題
(其實用你幅圖去睇都幾似係隻hub粒HDMI chip壞壞地)
其實係
M2 Max袋底Studio都加咗去$16499
只係早四五個月出嘅14"就照舊$15999,唔知點解當時唔加撚埋
如果淨用mon real estate去睇
咁15" 16"先係同一個class
13" 14"就細一大截
所以本身14"同15"之間係唔suppose直接選擇
但純睇diagonal吋數又咁啱只係+1 (小數點後又唔理)

anyway我比較傾向覺得15"要平過14"好多係因為硬件明顯低一兩班,呢度先係真正問題
以佢15"袋底照8GB 256GB個價先夠距離的話係送走好多想BTO加野嘅人去第二d款
當時AWU個event我做緊live,我仲記得去到佢地show完我仲講咗句「吓,無喇?」
姐係隻野根本有多空間擺多d hardware tech去應付extreme conditions
以Apple個R&D budget能力好明顯佢地係可以做到的,只係未ready或者去太盡會定價太高變相封死下向嗰面個吸引力
所以我預計未來隻AWU2/3係一定會升格同加價的,可以搶Garmin客之餘仲可以令到本身入咗Ultra坑嘅casuals越踩越深
其實旗艦iPhone嗰面個套路已經係咁,個價一過$999就係咁出Pro/Max加價
放Mac BTS quota有興趣既 https://t.me/januslinhc
你覺得awu 仲可以擺咩tech落去
講起先走番去garmin 個網睇
Solar power
Multi sport profile
仲有virtual pacing(姐係好似Mario kart架鬼車咁俾你追番個紀錄)

原來都幾勁
不過係 到蘋果做到呢啲既時候就加價
利申: Garmin 935用到而家955 , 又用緊AW5…

玩開鐵/長途山嘅唔會轉 AWU住
不過短距嘅其實AW好方便,可以話電話銀包唔帶都得😂

不過我都等緊AWU 2…聽講係咪轉用Aluminum 🫣
戴兩隻囉唔會轉鋁
部m1 MacBook Pro 唔識熄機
熄咗 冚埋蓋隔一陣自己重開
係咪有插external?
無線mouse/touchpad?
https://forums.macrumors.com/threads/this-years-new-apple-watch-ultra-will-be-lighter-claims-rumor.2396733/
上星期單料就係講2代會減重量
之前郭明褀就話titanium用料不變,但CNC milled嘅mechanical parts會轉3D printed
仲係唔明可以響邊度偷重量,不過iPhone嗰面傳緊會用stacked battery,AW系列一齊跟就會做到減容量
無 咩都無 診斷模式都試過無事
你冚埋點知佢開咗機
自己響開機聲 唔知壞咩
想睇轉stacked battery會多電幾多
近幾年發現 始終都係電量最緊要
希望 AW 9 會用 stacked battery,唔駛一日一充啦
尋日路過見到15 air 實機.
撚完, 完全冇感覺.
原來舊mac 去新mac migration assistant ,所有key 同account 都要入過煩到仆街
所有都要入過?
你本身係咪用緊iCloud keychain?
有用呀,全部都要入過
搞咗半日都未搞掂,有啲app仲要等歐洲覆

如果坦巴有咩想試check 就出聲
top spec studio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞