[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
尋晚係starbuck 坐左3粒鐘 同老婆連wifi plan 行程 睇youtube.
袋底mba m1 由91% 電都係用到81%
除左13" 唔多夠用. 都冇野好彈佢
想換16" 想到呢家, 都係因為重量多過因為價錢唔買
Thanks坦巴
咁應該冇用錯 尋日試左用黎開LR執相都幾順 係個mouse scroll 連ipad個setting掉轉左,係咪要喺ipad再set返?
另外係咪最起碼都要sleep mode 先連到,熄機係咪冇可能boot著
你響個iPad instance度連咗之後,click上面中間三粒點,最右要士巴拿icon入settings,physical mouse > reverse scroll direction

https://support.jumpdesktop.com/hc/en-us/articles/216425663-General-Does-my-computer-need-to-be-powered-on-to-use-Jump-Wake-On-Lan-
wake on LAN係一個standard嚟
但你network內要有另一部有裝Connect嘅機負責叫醒部mini
黎緊讀it想買電腦 macbook air 8gb ram夠唔夠做
Silicon Mac 上面裝唔裝到富途iPad app?
用緊Intel Mac, 本身裝Mac版富途牛牛App 睇市太花太亂, 所以想買部silicon mac 裝富途ipad app 用
得,同埋AAStock pad版都裝到
不過個window比例同字大細係少少怪
唔該哂
有冇Bro 試過M2 run crossover , 係咪youtube review 咁打到機? 我想玩D4, 幾千蚊就玩到3A 大作,有啲心動
Don’t ff 好多奇奇怪怪問題
Gaming 去返windows + N卡啦
個滑鼠開左reverse都係咁 奇怪
我暫時試只要mini長插Lan線開住機就可以連到
咁樣長開部機o唔ok
唔知袋底有冇機會變12gb ram呢
粒u想睇佢3nm有幾慳電
如果你睇蘋果個官網
係咁sell部15吋
你禁入buy mba, by default係揀左15寸先
幾個細位都係咁推部機

上年/年頭應該出既機搞到宜家先出銷情係咁上下
添曲以為計好哂價位就每部機都有市場
仲要陰啲陰啲加價
有冇諗過無論iPhone定Mac啲人都係有部機用就得
冇人想俾咁多錢
其實蘋果都有啲危機
Set好條路as 玩efficiency 慢慢每年加power
一般至剪片用家都cater到
點知殺個ai 出黎個個而家都要high performance 唔理efficiency
仲要modular機隨時換到新n卡
添曲本來諗住收成期點知有排追
想請教下如果剪片想買外置硬碟
有無邊隻推薦?
一路都用緊超舊嗰啲hdd 要用adapter 轉type c
有外置storage 既話其實256gb係咪都okay? 就算裝左啲apps 淨返100gb storage 會唔會影響到個速度?假如都係8gb ram
加gb 加ram都有少少肉赤 但又怕唔夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞