[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
mac mini
如果而家先買m1 macbook air 會唔會好唔抵
想問M2 studio max SSD閹速災情有冇更新
想升64ram+512gb
如果冇得解決就32ram+1tb
有得解決架咩😂
我都係諗住買32+1TB算
好啦 bts冇mac studio,激死
我都爭啲中伏,諗住入門就買佢,一步到位
去到Studio呢隻價位仲要俾多三千要64GB,嗰千五上1TB封閹門係焗俾因為係sunk cost
除非你常時有10GbE連去NAS/SAN,插NVMe enclosure,或者確定內置sequential唔重要等等

袋底唔加反而有多少少理由,標配易有貨同有折
flexgate最嚴重嗰批係2016-2017,到2018條ribbon cable加長咗,雖然唔係100%但你當佢解決咗
再上去改番無touch bar個form,姐係舊Air同新Air,新14” 16”等等佢成個連接方法唔同咗,嗰個位唔再係結構弱點
坦克巴 知唔知整Touch Bar要幾多錢?當係屏幕定係全部換
後半部 iPhone跌咗落去,整裂咗,有顯示冇反應
如果唔太貴就整咗佢,太貴就算唔影響使用
官方會成塊top case換
坊間淨換條bar好似要抆定撬,因為佢係用膠水痴
(我差唔多無聽過有人淨整條bar)
早幾年死底板整過,睇番record入面有項item叫Touch ID Board HK$ 535
唔sure係咪可以淨換呢part
我後尾powerbutton有問題,問過要成塊底板換
佢成條bar死,唔係淨係指模掣
準備買mac mini 如果另外買對homepod 做mac mini喇叭得唔得?
會唔會有delay / 其他問題?
估唔到咁脆弱,不過iPhone都幾重
佢係後四份一部份有一條裂痕,有顯示,但係裂痕後面就冇反應
我都打算買Mac mini
買一對home pod mini好定一隻home pod 好d?
desktop就正正經經置對bookshelf / studio monitors啦
HomePod個賣點係無線俾你電話/Pad用,你會周屋行同會用吓HomeKit之類
搭單問下,gift card係咪只限正價apple產品,但冇得用喺bts program度?
請問air m2 想買個外置ssd有冇推介?
budget 1000左右 1-2TB都夠
我部macbook pro touchbar 換過哂底板 mon keyboard
終於再次黑mon 壽終正寢
Samsung T7 依家超平
有冇俾desktop用嘅speaker推薦
想請教下

我用macbook HDMI 駁去其他mon
播片嘅時候條片自己係咁fast forward 到完場

唔駁HDMI 播片又無事

有冇方法解決?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞