[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想入手dock
主要都係用嚟做駁4k mon speaker usb枱燈
有諗過下logi dock 貪佢啲port位係曬後面 同樣靚啲
呢一刻仲值唔值得入手ts3 pro?
用緊13’ m1 mba 短期內唔會換機
我搞過N次migration
基本上所有password都可以由keychain access帶過去
而如果個user account有開iCloud Keychain,咁樣要restore後再sync番iCloud
以上係講緊一般credentials / cert

咁apps嘅serials要睇佢個防爆做到幾嚴
細developers或者間廠唔撚care (如Apple),係就咁一隻file可以經migration / Time Machine過,甚至你搵到個file可以copy & paste
大支野廠如Adobe / MS呢d好明顯要phone home,而一migrate後佢會check到machine ID唔同要即刻authorize過
仲有一種係中間,我諗係你衣家手上堆apps嗰問題,就係中型production suite,有某程度防守但又唔係大廠做得咁完善,呢類佢做半桶水令你要入過晒d野;其實通常呢種廠會用埋hardware USB key,你見Mac Pro內部塊板有USB port就係俾人插呢d key
Logi嗰隻最大賣點係打包埋speaker,其餘無咩特別
TS3+你搵到平就仲OK的
其實近排會多Thunderbolt dock出因為Intel有粒新chip好似
但如果你無咩心水其實都係睇樣好過,因為你無任何高spec / bandwidth要求
我理解 keychain access 根本唔駛 migration 帶過去,sign in 同一個 apple id 就得
希望唔好俾人玩爛

假學生證優惠購電腦賺差價 警拘5人 百元誘學生供資料偽造 二手市場轉賣獲利6萬
https://news.mingpao.com/pns/%e6%b8%af%e8%81%9e/article/20230801/s00002/1690827186596
搞咁撚多嘢得嗰6皮
仲要 5 條友分
不過淨係憑張枱搜番嚟得iPad Pro同Mac mini呢d貨尾就知一定唔止咁少啦
其實Apple嘢都係九折左右,加埋AirPod最多$1000
仲有咁多水位咩
信用卡回贈
咁都係多 2-3% 啫
咁有一定數量 條數就好可觀,食下迎新
部mac studio
全公司用cat6 同10G lan
唔知點解淨係行到108MB/s
本身部mac pro 都行到550MB/s
今年umac好似幾抵買
連埋信用卡回贈 7k有m2 mba
network settings校manual
speed: 10GBase-T
MTU 9000 (姐係jumbo frame)
開flow control (或者睇你隻switch)
關energy efficient
關AVB/EAV
我頭先google 咗都係處理呢堆option
Flow control 我set唔到,會跳返去default
Energy efficient 都無揀,淨係full duplxxx

AVB/EAV呢個係咩嚟?search 咗都唔太了解

我諗緊會唔會關dhcp 事
聽日約咗it佬睇下有無得搞

無10g真係好煩
AVB/EAV係networked audio嘅protocol,開咗會有多餘broadcast packet之類
DHCP唔suppose關事,你如果IP/subnet唔夾係唔會連到,唔會係連到但慢
Ventura其實仲有超撚多基礎問題,包括networking同printer
我呢度鳩fing機有上Ventura,但production機留Monterey,如果有咩事驚俾同事斬
唉屌部機一嚟就ventura無得揀
頭先打去business pro問,只係比條general technical hotline 比我,聽日先打去問清楚

而家搞到要remote入server 過file 去其他drive
有成800MB/s,過1Tb 野先十幾二十分鐘,所以唔覺係啲cat6同switch 問題,聽日都係入埋server 房望下算,唉
係呀,M2代淨係得13" Air跟機仲係Monterey,升咗都可以降
14" 16" mini Studio Mac Pro全部都焗用Ventura
我無統計,不過淨同其他行家討論我估Ventura呢一點係有阻礙最新幾款Macs響professionals之間個adopt rate

FYI: 我衣家打緊字用緊M1 Studio,個10G從來無過問題
後面有另一部M2 mini + 10GbE,個爛鳩port成日跌去100Base-T速,已經set部野只sleep display唔會sleep system,但佢都仲係一sleep就自動跌,煩撚到含撚
Type C to Type A hub
如果唔係高速姐係SSD之類其實隻隻都得
另外你亦可以幫嗰個配件換線,如果本身只係一條雙頭線唔係內置
以前舊機第一代touch bar
通病個mon易爛有射燈影
依家仲有冇呢個問題 ?
嚟緊想買新mb air15 日常用
都唔知用完冚唔冚好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞