[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
出M3新機加價
M2舊機減價繼續賣
同iPhone一樣
個條USB-C係咪USB2來㗎?
ipad pro 2022 送個條
有流傳過會加
主要係因為GPU力再提升,有多餘空間整多個display buffer響SoC
不過都係聽住先
我唔知咁樣係對消費者好定唔好
姐係好似衣家部MBA M1同iMac 24"仲留響度唔上M2
感覺似係特登俾位M1散貨咁樣
15" MBA仲用M2又係咁
一方面睇係令你拎唔到最新spec,但另一面係將件壓價令你更易入口(如果你唔care效能的話)
其實都岩既,價錢往往就係大眾既考慮因素
個價易入口令大家都願意去嘗試
跟住知道自己想要d咩 再升級
想問師兄你部 2018 MBP 有冇駁住 external monitor 嚟用? 有冇 kernel_task 問題?

依兩個幾月以嚟我間房一唔開冷氣,只要一路開住 youtube (無論 480p 定 720p 都好),一路轆 twitter / facebook, kernel_task 就會用咗個 CPU 成 600% - 700%,拖慢晒部機。之前啲夏天部 MBP 未試過噉樣,中間亦都冇咩 setting 變過。

試過好多喺 Google 搵到嘅方法都唔 work,例如減輕 Browser 負荷、將 power 條 usb c 線插喺右面啲插口、 reset SMC。而暫時治到標嘅方法就係用近排買翻嚟嘅散熱板,一唔用 kernel_task 又升到上 700%。明明之前冇用散熱板都冇事,師兄知唔知係咩問題?
有駁4k120hz Mon
但係冇你講個Kernel task問題

至於kernel呢啲咁technical 嘅問題
我唔熟
睇下坦巴會唔會有聽聞過
同埋只要一 disconnect 個 external monitor,個 kernel_task 即刻急跌。
個author係咪睇錯咗啊
上次Gurman話M3 MBA未必係10月出喎
果條凈係for叉電用嘅USB2應該唔夠行Sidecar
所以應該係用緊無線
如果想用線行Sidecar可能用USB4線比較好
上到去DP2.1可以出8K
不過仍然凈係可以出一個Mon
有冇巴打做剪片/執相類工作
係用緊Studio Display
推唔推薦購買

呢個價格如果for做嘢係咪直接Eizo cs好過?
諗緊或者唔洗咁pro就直接Dell u2723qe仲可以連ps5
考慮中
你自己接job定咩,點解會自己錢買proof mon?
Adobe RGB的話NEC / Eizo coloredge係一步到位,退一步就BenQ SW,再退ASUS ProArt
而color grading嗰面嗰d唔係你個人身份應該買(得起)嘅
普通人可以就咁搵隻唔太廢HDR唔係亂嚟嘅都夠做,不過都已經皮幾多數
出多過一個mon始終仲係好少數人,反而要出一隻大電視之類播片/present係相對大路,佢地咁樣設計粒SoC去prioritize無可厚非
當然問題根源係同一粒M1 M2俾晒咁多唔同機種一齊用,Intel嗰面分得細好多所以就算低TDP i3都夠出mon buffer數目因為佢可以設計到粒野淨俾嗰級laptop / 細desktop PC用
係囉,明明響個tweet度佢係覆過人咁講
我都覺得13" 15"下次會整合一齊出街換M3,如果唔係會好尷甚至亂
諗緊買M2 Air 13’ 16/256 定係 14‘ Pro 16/512

定係買Mac Mini 16/256好

大學生,已經有Air 4翻學
2018-2019有個插住mon時用左邊port叉電會kernel task爆CPU問題
https://eshop.macsales.com/blog/61253-power-your-macbook-pro-from-the-right-side/
你睇下自己需唔需要拎出去,唔洗既話而你本身有mon,kb 咁就mini啦
無mon 無kb,budget大約1800CAD到

我係要一部daily driver
個關鍵係,你係咪覺得部iPad Air 4 on-the-road嗰時唔夠做? (應該話iOS唔夠做?)
如果唔係,一部desktop Mac + 一部似樣iPad個combo係靈活d
今年七月一開始,金管局唔俾銀行卡直接用SMS類驗證加入ApplePay,要行apps
姐係響電話可以直接做到但Mac要間接;每間行有唔同做法你要自己搵
我見啲銀行app完全冇佢要求嘅選項淨係話已啟用,懷疑要全部刪曬重新再綁過
金管局向業界發出兩份通函並提供指引,要求銀行為客戶連結信用卡至新流動支付工具,例如 Apple Pay、Google Pay、Samsung Pay 時,除了發出單次使用的手機短訊驗證碼之外,還須作出多一重認證,例如透過雙向 SMS、In-App 確認、Callback,或登入網上銀行確認,以確認客戶確實有向銀行發出相關連結指示。

已綁唔需要再綁,但未綁就要go through多某一個step
衣家仲處於交接期,好多行未整好個system所以可能要打hotline人手做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞