[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
日本Apple舊年加價兼改成無得退稅
要喺日本搵抵嘅mac就得日馬清舊款貨
近年係買日產電子野先有意義買日水
其他外國牌子尤其係美國野根本對沖番日本國內個定價(加咗)
有趣,清舊零件大計
所以就係諗緊等唔等埋好
事關部野都仲未打柴
但見好似係13" M3 Pro先 而唔係14"先?
上面講緊13" MBP touchbar用M3,係垃柒圾嚟,姐係你衣家手上部Intel個design
你想要係14" MBP用M3 Pro,就算唔等衣家買M2 Pro / M1 Pro都係好機
明白 唔該師兄
依家幾乎冇廠會再理條bar
條Touch Bar只會愈嚟愈難清
早幾日執presentation 先發現條bar係可以用嚟飛slides

我平時用嚟真係用嚟mute部機
屌,但我幾掛住條touch bar
部BTO 仲未出貨
仲係處女中,你地有無update?

AirPods就到咗
我連airpods都未到,貨都未出
送達 15/07/2023 - 19/07/2023
一講完就收到email話出貨
又收唔到佢email話有問題,但又唔出貨
當初MBA15 唔出M3就係為咗10月可以清touch bar
真係似足基曲嗰味野
15"唔放M3因為要清M2
13"放M3係因為要清touch bar

俾著Steve Jobs一係會當兩件野蝕咗去唔再提
最衰都只會係留部M2 touch bar減到平一平搏無人講
email覆完批准使用bts
第二日就收到airpods
隔多3日就收到16gb mini
我打左上去,佢叫我再update 資料
一個email都無收過拖我時間
見到m3 rumors後仲糾結緊bts 應該出部袋底m2 mini定袋底m2 mba

最理想是咪買m2 mini等m3 mba呢… 如果真係年尾出我會想死

現在用緊2016 mb pro.. 仲ok用到嘅其實
買袋底mini啦,平air 4千幾,慳返啲錢買m3 air好過
利申:小弟2020 intel air啱啱買咗袋底mini用住等緊m3 air

或者唔駛買如果唔嫌mbp效能差
終於搞掂左,又要等多3日
部mini應該聽日到貨
咁啱隻無線mouse壞左諗住買過隻
睇中隻master 3s跟住想買埋keyboard襯一套
諗緊買keys定keys mini好
平時windows用開九方 但部mba用過六碼其實都幾好用
兩款除左少左個num pad之外仲有咩大分別
仲用到就唔使換啦
唔好為自己創造demand, 益咗gay cook
近排係到諗 20k左右買mac studio定砌部win desktop好
用慣左十幾廿年windows desktop
但出外剪片執相用macbook
本身有部幾年嘅windows laptop, 而家想試下雙修mac os同windows
諗緊應該買部袋底m2 mini 加而家部laptop
定係買部m1 MBA 再加部新windows desktop
咁樣配可以方便出去嘅時候remote另一部電腦

平時主要做文書嘢多, 間唔中可能會修圖同剪片
所以我諗basic 配置 最多加下ram, 應該都夠用

你地會點揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞