[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
唔通要含淚加ram
條友PS + LR雙開,仲要係大MP無反RAW
呢種workflow suppose係32GB起跳的
Refurb store 有14 m2 pro袋底
抵唔抵用b
現時點係算屌得落
想問下有冇人試過壞MacBook MagSafe charging 條線 用咗一年都唔夠

係咪都要book藍精靈同佢講要換
未過保就老西都換過條啦

以我所見,的確係有唔少壞線情況,有d直程係一拎出嚟用兩用就廢咗
多數係個plug移位令佢接觸不良

我自己呢度差唔多無人用MagSafe線,一係插dock,一係用普通其他雜廠type-C 100W線

我平時都係用type c to type c

呢排轉用佢條MagSafe唔夠兩個禮拜就收咗皮

我仲諗緊係咪更新完嚟有bug
其實唔雙開係咪8gb 都得
做啲咩野會降頻?普通文書?定執相嗰啲?
我用咗一個月就壞
成部機拎去之後換條線就得
壞過
仲試過換完都係壞
illustrator + excel + 開住minecraft 間中玩吓
我部studio 192Gb 都swap,唔知咩原理
普通用家隨便8GB 都夠
無理由選擇範圍咁大,你要自己收窄一吓先
14" vs 16",大佬起碼揀死一隻先
16GB vs 32GB,講到口都乾都唔知仲有咩可以input,純粹要睇你做咩,data量幾大同埋互相改變有幾密
GPU咪剪片,3D,AI等等

因為M3真係似會大跳躍,所以呢一分鐘如果要spec勁部機我會保守d,盡量壓低個spec投資同埋要搵最抵買法
例如衣家官翻嗰部14" 閹U 32GB 1TB $17419奇spec
另外當然就係你都考慮緊嘅16"高標M1 Max 32GB 1TB $18888街價
未有M3 Pro / Max前我唔會俾多過兩皮野買任何Mac,等到的話
你駁2K mon?
4k
用緊隻LG 32UN880
巴打 你用咩monitor keyboard and mouse? 岩岩入坑想問下
枱頭有window機同mac 分別兩隻moon
Mouse 用master 3S ,用flow 無縫連接
KB 兩隻,apple用原廠 , window 就是但
仲有隻track pad standby
因為黎緊過外國 會打算係外國買
想問下唔打機唔執相係咪普通4k mon都得?Budget得兩千蚊左右
另外track pad 作用大唔大?
新手比較多野問
問得其實代表你唔需要
你咁講又好有道理 咁mon 呢
外國(英美)買mon平過香港,兩千頭嗰d已經幾ok
你主要睇係到時究竟有幾大張枱,會坐幾後,甚至掛牆;香港人慣咗蝸居所以唔知原來例如27"mon響某d情況可以咁細
係咪普通4K moon都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞