[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
無錯,本身紅色stop sign係你用緊嗰個user ac無權限去access嗰個volume / folder
但你hi一hi就消失番咁姐係結局佢都係有俾啱權限你
可能你隻dock個drive interface係有少少同macOS唔夾,佢你要同個mounted volume做一吓interaction佢先update到個權限
衣家因為macOS係sandboxed所以有時權限係咁樣chok嚟chok去
Hi各位ching們
嚟緊入U我打算買一部around14吋嘅high spec laptop 當係both文書機+主力
見到mbp14 inch 袋底版喺大學ownership減到萬三左右有啲心動
但係爬文見到原來袋底版ssd會閹速
我雖然窮撚但都想用下macbook pro
加上我本身用開windows(雖然冇乜一定要喺windows用嘅app)
想知ssd issue 係咪真係好影響使用體驗
同埋16gb ram m2 pro喺各方面用途嘅性能實際等同windows嘅咩spec
又high spec又袋底 咁衝突?
我講得唔好
想買嘅spec未去到要m2 ultra/ i9 +4090 flagship level
又想勁過 m2/ i5 + 4050 嘅中階機
照去馬2023 14"袋底,因為個edu價真係抵屌
MBP呢度512GB閹係由5-6000降去3000幾而且只係sequential,有某部份pro workflow係有影響例如入相入片,大量export等等
但你用途入面好難去到見到有分別嘅位
it related major
可能要整啲AI project
但係應該唔洗做3d modeling
用linux
想放Mac Studio,有無ching有興趣?

Apple Care+ 至2025年4月
我用Back to school價用mastercard買ipad比完錢,
交埋proof、收到confirmation email,
點解Apple仲要扣我apple pencil錢?
佢扣咗iPad錢未?
按道理iPad到時會減番支筆錢
分開扣錢㗎 到時iPad個價入帳嘅時候會減返
佢平咗個價會喺iPad到反映返
Apple Pencil / AirPods 都係會扣返原價
扣咗啦,一開始就扣咗6099 ipad pro 11"。
之後再收到要扣939 apple pencil
求坦巴打救
隻T7 早排過完資料見佢卡死咗,我直接unplug 咗,今日開返就開唔到
但因為有做backup 諗住erase data佢,但發覺點搞都搞唔到,可以點整返好
就算已經關咗samsung 個security software 都係一樣erase 唔到
部機用咗3年到
今日彈咗電池健康度彈咗建議建議進行維修
係咪真係要整
續航力同埋用電池嘅時候嘅最高效能會有影響
如果用落冇問題咪唔使整囉
咁有無得整走個提示
想問下當時m1 pro出咗幾耐先放啲翻新機出嚟?m2 pro出嘅時候?
因為而家有一萬蚊gift card,想用嚟買m2 pro
但係back to school用唔到gift card
想知大概幾時會放翻新機出嚟(而家m2 pro出咗7個月左右)
如果下年先放出嚟就等back to school完咗再用gift card買
照計你iPad大數應該只扣5170
等其他今年都有BTS嘅人confirm吓係咪之後先回番
你仲係唔肯定不如打去Apple CS問
平均係由開賣四至五個月後開始有
M2 Pro嗰幾隻其實五月已經出過吓,當然好快被秒
個store幾時再放貨出嚟係完全無譜的,應該係根據Apple佢砌機廠有幾多件響手同埋其他schedule影響
要買翻新機又要啱款仲要脂gift card我覺得有好多運氣牽涉入去,你一係要好有時間慢慢捕如果唔係不如實際d買其他款/新貨
好似無得輕易整走個warning
其實佢show得通常代表粒電已經有某d問題,例如唔夠voltage
當然如果你普通用落未必會覺,只係續航雞雞地咪繼續用
去到粒電真係打柴係會叉唔起,show 0 Wh/mAh
唔該晒
咁我應該等back to school完有得用gift card再買
中間再睇下如果有啱款翻新機就當自己好彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞