[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我都係M1 mini + MBP 20 4 Port
其實部機係勁易熱
不過拎出拎入做吓嘢係ok
當然用嚟狂chur就一陣就無電/唔夠M1快
我上星期先奶一次野
急要拎部MacBook出去跟某d production / 印刷
要隻裝好晒Adobe CC機又sync晒野咁就拎咗呢部2019 16"出去
慣撚咗Apple Silicon MacBook all-day battery所以無帶牛無帶尿袋
去到要即場改稿,搞嚟搞去執圖改圖N次姐係長開InDesign同Photoshop,吓吓output都係食CPU
電量極速跌去30-40%,見唔對路借人尿袋不過叉快過用,最後我響嗰度做四五個鐘野長期得5%電,用完內置電仲消晒人地兩隻尿袋先無事

衣家番到嚟已經鏟緊部2019,賣或者俾人當Windows機/bootcamp用算
我嗰部13“唔插電online meeting應該2個鐘就收工
efficiency 真係同普通嘅win laptop差唔多

我都係用返嚟文書多,咁就可以幾個鐘火車時間都頂到

真係貪佢個Design叫做方便出入,又無咩多餘錢去換機就用住先咁解
多謝晒你次次都答得咁清晰
應該要絕交
呢部垃圾都俾朋友
我用來做spare unit 冇咩所謂 但我見load嘢上網都好鬼快 好順 我幫佢reinstall咗個macOS 剷除erase晒所有野

呢部嘢係計時炸彈嚟
Why?
蝶式KB仲要初代
flexgate
好似仲有個脹電問題,唔記得係13"定15"

spec都幾差,skylake未kabylake,粒dGPU得450連5xx都無
當時呢部野都已經窄,六年更加
雖然三千不過不失但係講緊放出去先係
俾我有部咁野響手會送俾人,邊好意思收錢
咁大鑊?

如果$3000買來做spare機

會唔會好戇居?

響無需要行x86野前題下,特登搵任何Intel MacBook都係少少on
舊機響手物盡其用就第二件事
你諗吓二手M1 Air都係3-5千左右
你叫你個friend拎去apple trade睇吓賺唔賺得番幾舊算啦
會 轉少好多彩虹圈
啱啱收到部Mac mini
連落部55寸 LG TV text size唔揀返啱既resolution係會點 (揀default 同 720p啲字好似好睇啲)
Apple trade-in係部機obsolete status就唔收
通常係下架後五年,部2016已gg
全部default所謂resolution都只係GUI scaling,個畫面實質上係出緊2016p
所以你揀啱你覺得夠大嘅字就OK
係去到某d野唔校番去真係2160p GUI會唔work先要改,例如games或者某d播片網/app
終於收到部新Mac
想講淨係Web browsing 都已經Feel到同Intel個差別
撳個制,個反應都爽快好多
都未計其他heavy task
Safari睇YouTube開full screen唔再Lag
巴打 你買咗邊部呀?

我用緊MacBook Pro 16-inch M2 Max都係快到好似識飛咁

但一定要避開512GB SSD

NAND flash chips數量少咗 速度慢咗好多

最少要1TB SSD先正常返
可能賣埋呢轉 然後慢慢轉啲人去15air
唔得架清
Intel機攞出街上下網都唔敢唔帶牛
以前仲要15寸 重L到
聽日收工去買mac mini,
如果想要16gb係咪多數都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞