[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
幾錢?
13吋MBA 8gb應該買256gb(8core)定512gb(10core)好?
因為本身有PC
所以淨係要黎返學睇notes+做功課
同埋帶去旅行 可能執少少相咁
因為價錢上差2千蚊 唔係多又唔係少 可以買到好多其他配件
好糾結
教育價upgrade ram係 $1350, 但upgrade SSD變返原價 $1500
點解會咁
有冇人有需要買iPad / MacBook
有back to School discount
我要AirPod
有無 Mac mini m2 pro加ssd/ram?
淘寶唔見有
BTO 8 core GPU + 512GB SSD (+ 16GB RAM)
想問m2 air 256ssd 同512 ssd係咪速度差好遠?
好似話被人cut性能?
有無人放 ipad pro128 gb +pencil 2???
過大file同埋export類task會見到顯著分別
其他時間未必有
https://www.youtube.com/watch?v=gqWNs4A1cSI
M2 Air都搞到
原則上M2 Pro mini同14" 16"都應該係咁整,只係board layout唔同,多幾粒NAND位咁樣
幾錢?
喺office 用macbook air 15" 插dock 駁mon 做嘢,有時做到部機好熱會降頻,依家買咗個座棟起部機,再搵把portable 嘅風扇仔吹住佢
即刻無晒降頻呢樣嘢
用學校it sales得8 core 256gb同10 core 512gb兩款揀
有大買大
本身有部舊既15年13吋MacBook pro base model
近排想趁back to school 換電腦
但睇左一輪都覺得MacBook 好似唔算好抵買
睇左mac mini base model真係好抵屌
但因為未用過 想問2個問題

1. 買埋Mac mini 啲keyboard mouse monitor 其實條數係咪都係返到?(唔洗要返apple accessories)

2. 8 vs 16gb 母親的抉擇
見網上啲人做test 要multitasking 好多先會swap
咁其實我每次做一樣heavy既task 又洗唔洗升16gb ram? 升左又好似即刻無咁抵

或者我仲有無啲咩野未諗到
同埋Mac mini 同MacBook 用起上黎最大分別係咪就係無咁方便拎出街而已?
無錯,如果你未有KB mouse同mon,你要置的話係可以講MacBook個差價係計埋落去
不過,呢堆野既然係外置咁你有自由度去物色啱心水同啱價錢,而且係desktop用會大份過laptop內置好多,spec亦通常會好唔少(trackpad除外)

2015 13" base應該得8GB?
你如果唔係要做d咩勁野或者要快,照要番8GB唔係唔得的
無錯最大問題係mini一加就變貴,令你本身為平而揀佢個理由有對沖

mini除咗係desktop最大分別外,佢散熱,供電(俾port)都理想d,而出mon數目因為減走一隻外置變相可以出雙mon
另外有內置HDMI port係相對穩定過你MBA要插hub之類 (除非你揀14" 16")
ipad vnc 即係搭多部ipad用?如果係其實係咪64gb wifi air都夠做?
另外,keyboard 我都係諗住買non apple 既應該再平D?
我都應該唔會帶住macbook走黎走去架啦 係咪mac mini 合理D?
thanks 巴打
無錯係8gb
覺得自己15年買呢部macbook pro都係諗住自己要做好勁既野或者要快 但最後都係普通野 最多剪片要等下咁
「而且係desktop用會大份過laptop內置好多,spec亦通常會好唔少(trackpad除外)」 --> 我買埋隻外置ssd 都應該夠做?
outbudget啦買pro 未去到搵食架餐 唔想咁貴
16/512都swap係咩玩法。。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞