[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
上年入咗BTS MBA m1 16+256
今年見BTS Mac mini m2 袋底好抵 諗緊買唔買好
3000蚊買多部玩具算
要睇你隻VDI係咪好似VNC咁樣可以俾你由client side去set resolution
如果得,個mon細到含都用到,1024x768咁
如果唔得,或者你想模擬/唔改desktop狀態個廿幾吋mon,個UI resolution好可能要2560x1440左右,咁的話個13" mon會好細,仲要加埋呢類apps係播片原理佢會起格
所以一般經常會remote嘅人都會盡量常隻laptop mon有15"或以上,除非你係commandline主導姐係唔太需要睇清楚個GUI
而上面巴打講插mon就係假設你13"唔夠做,屋企埋枱remote嗰時咪要插mon
https://forums.macrumors.com/threads/apples-m3-pro-m3-max-and-m3-ultra-chips-could-offer-even-more-cpu-and-gpu-cores.2398594/

咁姐係M3同M3 Pro續航力會大跳
M3 Max CPU力比M3 Pro會爆上
而M3 Ultra有機會跑前煙條/AMD
另外M3 Max咁夠勁的話係會掃死晒現有M1 Max同M2 Max機,甚至係M1 Ultra Studio會被袋底M3 Max Studio爆
準備好做苦主未
我當Apple技術上做到
但生意角度嚟講會一次過交咁多功課咩
咁M4點算
https://www.youtube.com/watch?v=cJJn8dTq8vo
原來琴晚MaxTech出咗片
佢除咗講錯12GB RAM係用12GB module之外都cover啱晒個report同綜合晒最新rumors (係要6GB modules x 2)
買袋底仲要拎出面折係OK
衣家就算香港街舖都已經九折緊
但加野同埋想future proof真係搞唔掂,粒M2出咗成年架喇
講緊佢拍片形式summary姐,佢唔需要收到咩風,根本d料響晒twitter
佢地都係執口水尾,其實都無咩隱瞞,好多時都有quote source
而且有人傳過佢地係同Gurman有deal,幫佢做YT喉舌互相呼應
袋底係底配個花名,咩都唔加,最底層個標準配備,姐係你幅圖嗰款
而原來你有edu身分,咁用BTS去買都仲算值,93折再加AirPods
而且你加RAM都有折好似$1350?
11049有16GB 256GB我諗中規中矩
不過佢哋rumors向片view數真係唔多
而且都算講得幾快唔係玩鏡頭鳩pan鳩拖嗰種
我覺得rumors類片佢算做得唔太差
反正d料本身都係數字悶悶地,有人誇飾吓又無妨
無錯咩都唔加係夠做同最抵
我撈亂咗你同琴日問13” 16GB 256GB嗰條友,所以先提16GB
分分鐘十月有event,兩個月後喎
2016 touch bar嗰次Mac event就係十月尾
我自己覺得出13” M3 Air更新個機會係唔細,到時粒M2已經出咗一年零四個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞