[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
PB1有啲third party widgets load唔到
PB3 load得返

同埋PB1喺screensaver狀態下unlock部機會有一下扯到CPU上60幾度
PB3都好似解決咗

想請教 各位師兄 呢款用唔用得落macbook air m2
因為買完未拆 返到屋企先知原來佢寫住for macbook pro 2016
我部機訂左未到 試唔到住
就算插得入都頂住個MagSafe charging port
點解咁傻買呢啲舊accessories
我用緊嗰啲software 都開得晒,想問問新嗰堆wallpaper 係咪全部都係像素不足咁款?
M2 Pro因為e-core同效率提升令佢係比M1 Max有地方更好
但始終M1 Max係GPU力,出mon數目,RAM量同埋RAM bandiwidth都仲係高一級
所以睇你棍點spec法
M2 Pro因為打包埋HDMI 2.1 / WiFi6E / BT5.3,同spec前題下我自己覺得係可取過M1 Max,除非你搵到折得好勁嘅deals,官翻都有77折姐係要再勁d,例如16" M1 Max 32Gb 1TB街價19k係平過你正價M2 Pro同spec成五千
買錯左不過唔緊要 未拆應該可以換貨
如果我去旅行想將啲相直接抄落隻ssd
淨係會帶部ipad pro 我應該買咩device去做呢樣野
我自己好耐無響Mac用AirPods以外bluetooth野所以無咩見過呢個問題
但你可以試吓reset bluetooth module睇吓幫唔幫到:
https://9to5mac.com/2023/03/02/how-to-fix-mac-bluetooth-issues/
有N個做法
你隻iPad Pro如果個SSD都夠位或者起碼放一陣的話你只需要確保SSD同相機都可以USB / type-C同iPad Pro連
但如果你唔夠位,或者想直接由相機去SSD係有其他產品
例如WD My Passport Wireless呢種,佢有卡槽可以唔用腦/pad入相
我諗住帶TBU405去 咁我放入ipad 再拎返岀黎算
咁應該係最簡單
你部相機係咩? 有無直插type-C?
最好放外置
ipad 突然暈咗冇畫面你企撚度乜都做唔到

幾年前中過
我會帶埋外置去 ipad當個中轉站
其實如果只係backup又真係唔太需要怕死pad死SSD,尤其只係個人用途的話
所以真係好睇情況,如果搵食,而張卡仲只係SD唔係CFe咁的確係易死卡,部body得單卡槽真係極需要盡快backup多一至兩鏡
暫時我仲未見過有任何solution係可靠過一部laptop另加必需card reader (假設你部腦無你需要嘅reader)
主要原因係無論電話、pad都係行緊d業餘OS
當然市面係有某d似乎好撚專業嘅獨立食卡機suppose係好穩定
但例如GNARBOX舊年成間公司執鳩埋
嘩,仲講呢 d 過相機?十幾年前 netbook/notebook 未普及果陣,出外影相個個都帶住,最勁果部係 Epson 出,有埋個 mon;但自從有 netbook 之後,開始漸漸消失啦
A74 有得插typec
近年仲有廠出,因為多咗d極端環境拍片或者長期出外vlog嗰類人
另外就係完全由smart phone起家唔用開laptop嘅又係
總之就係唔想或者拎唔到laptop去嗰個location,就要有食卡盒
GNARBOX呢種產品就係要用電話app先control到全部功能

去番topic,iPad Pro因為type-C / TB3所以已經做到好接近laptop功能
但速度,可靠程度,同埋file management都仲係好垃圾
根本係仲有出,不過香港冇得買咋嘛

你上B&H睇吓起碼有四五款

你要$3000得改到去$6500都得

用得四個鐘都得用晒成個trip 14日都得

不過價錢就香港應該大部份人買唔起,成部iPad嘅價錢
我自己無用過堅pro嗰d,但四五年前有試過WD My Passport Wireless gen1,嗰時仲係2.5" HDD未係SSD而且我要佢4TB嗰個容量
本身無咩期望所以結果件野係出奇地好用
入SD卡可以自動過之餘,亦可以插USB線出/入姐係可以連iPhone iPad都過file
而佢可以自己變身做WiFi蛋,姐係睇相甚至睇片係可以響無上網情況下幾部device之間無線做到
當然成件事係少少lag,但佢係work的
到你要直插佢做USB3.0 DAS HDD嗰時佢亦做到,無咩問題

不過workflow角度睇,我都覺得拎laptop都仲係最無痛,尤其係衣家13" MBA之類都已經夠快同埋個內置drive唔會太細(俾錢BTO的話)
部14" MBP有埋SD slot又可以打爆8TB,以我所知係好受location撚歡迎
咁好簡單,用番TBU嗰條線應該已經可以由部Alpha過相去iPadOS個Files或者者Photos library
之後你可以插隻TBU copy / move過去

其實就算iPad未有type-C之前,用佢嗰隻Lightning USB3 camera kit都已經做到
仆街,15"衣家輪到CSL做緊$9699
再過多幾個月個價會跌成點
如果真係出M3都唔擺俾15"就更加
M2 15“點都係做倉底貨
全線出M3

佢唔出M3就更加死
係屋企用MacBook air 係唔係插住電用對粒電好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞