[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
日常唔剪片, 8GB 夠突.
當年同三叔簽嘅約有幾耐
手上有部intel air好彩忍手唔買m2 air住,雖然m2同m3對我嚟講都已經勁大分別,但我依然想等m3食到更高efficiency。啱啱bts買咗袋底mini過渡,順便upgrade埋上AirPods Pro 2自用,睇YouTube、做文書野至少唔會lag同有勁嘈嘅風扇聲,覺得算幾明智
lm
會唔會10月只出 iMac M3同MBP13 M3
MBA不變
咁就迫到人買舊design,又不失MBA15嘅面子
都係下年1月咁上吓喇
點解今次「Mac機大亂鬥」幅圖咁鬼低清?

已經撳咗右上角個HD掣

放大睇好鬼模糊 好blurred

想請問下大家呢 MBP 14" M2 值唔值得買 定留出年好
而家用緊邊部機,intel機?
值唔值得買睇你用唔用得著個硬件⋯⋯
Air 15 想點
一係等出年出pro果陣先出
一係等成年後?
iMac而家應該係2年cycle
下次再出要等m5
係呀 用緊6年前既intel機
E+叫仲用到既 但會有D lag 同舊電要長充咁
襯而家bts換左佢啦
然後就岩岩睇到話黎緊出M3
咁就諗緊等唔等埋出年好
2017年機應該勉強仲頂到嘅
唔好亂升OS就應該無事

因為我cap嗰時係remote desktop緊,唔記得無開retina resolution
貼番:
感謝
14" M3 Pro嗰代應該2024最快年中先出(六月WWDC),甚至年尾(十月event趕聖誕檔)
佢最大問題係M1止步
當時四port「高配版」內有多隻風扇但又唔係放M1 Pro
而M2呢代佢skip咗,如果無skip其實都幾似會同mini一樣,M2低配M2 Pro高配
如果有的話,最起碼出mon數目同埋TB4 ports數目可以解放
睇樣佢似會等埋有27" / 32"嗰水先一炮過咁更新
仲有想請問一下

點解「DP 1.4a 要轉插」響Mac Studio就係深藍色 可取

但響Mac Pro就係灰色 中立?

諗緊出唔出MBP 14" M2 MAX
剪片用

BTW,去日本買會唔會平D?
KEYBOARD排列唔是問題
因為我個人覺得唔同form factor會影響嗰個spec究竟係擺得啱定唔夠
I/O呢類野suppose係越大件嘅機身就越齊

響Mac Pro佢憬大tower,其實我會expect佢有張dGPU而有個大DisplayPort直插咁好應該用DP2.0,但佢無而依賴隻Thunderbolt出mon姐係變相因為TB spec而限去DP1.4,呢一點接近要俾紅色

但響Mac Studio,我視佢為一隻厚一mini,無DP直出係相對可接受因為佢已經有HDMI2.1
但因為有咁多TB ports所以可以打包alt-mode出1.4,呢點對呢一個form factor係可取
https://forums.macrumors.com/threads/macbook-pro-with-3nm-chip-reportedly-launching-later-this-year.2396153/
Digitimes話粒M3係3nm,而首先會出響13" MBP touch bar嗰部垃圾度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞