[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
去google search:
macos disk utility erase process has failed "69888" in use by process "kernel"
有幾隻walkthrough睇落會work
或者更徹底你可以拎去俾Windows / Linux洗,拎番嚟俾macOS先整番做APFS
唔該晒
啱啱我都google咗
原來我循環使用次數過撚晒龍,有1500次
安全起見應該都會check check,換唔換睇幾錢先再算
多謝坦巴覆先
一開始見到kernel process 緊 我估應該係要off 咗password/ 直接成個關咗個software 再erase, 最後都係failed -69825

Google 咗好多cases,terminal diskutil erase 都搞唔掂,最後不斷咁來回試開返Samsung 個software detect 到再去disk utility 搞先撞到fix 咗,原本我都打定輸算聽日返公司用windows 洗 講到尾T7 成個系列個security software 真係好撞 AS Mac,之前M1 個陣要突登用developer 去改policy 先detect 到隻SSD
一日叉多過一個cycle又真係幾癲嘅,iPhone數字嚟
Apple用嘅電池好似係rated 1000 cycles hold 80% health
你如果唔打算正價換電可以唔理個warning,Apple衣家收費唔平
我見你有另一隻T7係有指模嗰隻都mount緊,你同時插緊兩隻?
無錯,佢用3rd party encryption你仲要加埋自己手殘未unmount已經抆咁搞到亂晒真係唔出奇
要用呢d 3rd party security唔係唔得不過你要有多一重紀律
(btw以前我一有呢種drive問題都會用Disk Warrior搞掂,不過近幾年已經無再有需要)
係,你真係講中
我係unplug 咗另一隻,再用software 先detect 到炒咗車個隻
好彩我自己係每星期手動做一次backup 炒車都唔緊要 最緊要用得返
各位巴打,小弟用緊21年部mbp16"
間唔中播播下歌會有破聲
搵天才吧換過兩次喇叭,過幾個月又有
好難頂,有無人知到底咩問題?有無人都一樣係咁?
今日終於都到齊SN850X 同隻淘佬盒
有風扇ver 重到西咁 頭先抄咗500GB file 又幾涼

想請教各位,而家Apple Pay 加信用卡要經銀行App ,但係Mac 冇銀行App,係咪Mac 既Apple Pay 已經用唔到
有無ching 買ipad or mac 可以用教育版優惠價

我淨係要支筆
成日想問一個問題
air既mon 係 ips
pro 係mini oled

大家色域都係p3

但pro個mon 顏色又靚過air
同樣係p3色域?
但兩款mon啲色唔係有明顯分別架咩
定係兩樣野來?
Mini led 上面都係 ips ,所以色域都係 depends on panel 8bit/10bit

最大分別係有冇分區控光
係太重
如果要成日拎出街建議買番普通版
差唔多iPhone Pro Max vs iPhone mini咁大分別
佢就算唔開扇都已經散熱幾快

兩款mon個class唔同
雖然大家都係大概DCI-P3 99% coverage同standard peak nits 500
但Pro嗰隻出廠cal個delta-E低少少,pixel pitch密度高少少,同埋當然miniLED vs LED背光係俾到堅HDR
另外佢兩個都係用8-bit panel + FRC dithering但filter質素應該有差別
搭單一問
街價19k M1 Max 標配MBP16 同BTS 22k M2 Max 標配MBP14 邊部抵玩啲?
冇話一定要14定16吋 HDMI2.1 Wi-Fi 6E BT5.3嗰啲用唔着 電量高過啲電莖碌卜就夠
殘酷嘅真相

用Tor over VPN

NSA都可以搵到你

https://youtu.be/LEbAxsYRMcQ
抵就一定16"抵啦
平三千仲要大2吋
但M2 Max就算唔理會你list嗰堆改進都有續航力同跑分等等優勢
其實你兩者之後好難比較,好多野只係一隻14"一隻16"之間個分別而唔係因為前後兩代
https://forums.macrumors.com/threads/apple-testing-m3-max-chip-with-16-core-cpu-and-40-core-gpu.2398024/
https://forums.macrumors.com/threads/apple-may-be-testing-an-m3-mac-mini-based-on-developer-logs.2397965/

Apple內部測試緊M3代Macs
M3 13-inch MacBook Air (codenamed Mac 15,1 and J513/J613)
M3 15-inch MacBook Air (codenamed Mac 15,2 and J515/J615)
M3 13-inch MacBook Pro (codenamed Mac 15,3 and J504)
M3 iMac (codenamed Mac 15,4, Mac 15,5, J433 and J434)
M3 Pro and M3 Max 14-inch and 16-inch MacBook Pros (codenamed Mac 15,7, Mac 15,8, J514 and J516)
Possible M3 Mac mini (codenamed Mac 15,12)

M3 Max 16CPU (4E12P) 40GPU
M3 8GPU (4E4P) 10GPU (同M2一樣? 除非呢個係閹U)
M3 RAM上限似仍然係24GB
仲好意思話15吋銷情不佳
出得兩個月就放風re-new
gay曲正仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞