[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
焊 RAM 呢下希望歐盟出手收伏晒班電腦廠
淨係焊RAM呢點可以減latency無問題
但焊 + 袋底8GB + BTO天價成個組合真係仆街
我覺得三者最多應該只中兩樣已組係合理極限
例如iMac 27”同Intel mini係袋底8TB但插DIMM
袋底14”係焊但16GB起
呢d位置咪相對無咁閪
我記得有一期apple加ram (8變16)係平咗
以為Apple開始轉死性唔濫收
但之後又貴番
Ram 都算啦 , storage 先係蘋果稅
大把空間可以放 ssd 可以換得
頂…..裝咗OS 16+ Xcode 15, 都down 唔到game porting toolkit 1.0.2
衣家好似VMware都已經有途徑
唔一定要自己裝晒d野
Vmware 睇 review 好似只係可以用, 未係流𣈱用到

部macbook 一開箱就有撻野 抹唔甩
用緊Sandisk 1tb sad 做photo/video backup,宜家差一個 4tb hhd 做多一份backup (同時做埋iPad ,屋企人iPhone data backup)。

有個問題係 format上俾 MBA & iPad & iPhone 用冇問題,但如果我想同時想起window上都review 到file or even 搬file,將個hdd format set 兩邊通用長遠睇會唔會有咩位要考慮?
想問back to school鋪頭買,有冇話唔比用兩張信用卡?
你個use case不如直接上NAS啦

請問大概係咩位
有冇例子圖片可以睇吓?
Ssd upgrade margin 12倍
賺撚到笑
原本有諗過…但睇返實際需求: 我嘅backup 唔使keep最update 都係可能2-3個月先做一次full backup 同埋都唔需要經常拎啲file用 變相NAS 嘅優點吸引力減低咗。
而相同片我屋企人都有佢自己嘅drive去儲 (量少嘅用開Google photo)而珍貴嘅小朋友回憶片/相就佢爸媽自己用nas…
綜合而言我只需要考慮我呢邊10%win file -90%Mac file可唔可以一drive搞掂

睇到sandisk professional armoratd 5tb 呢類三防 幾好咁 大家有冇咩意見
係,超貴,所以都諗緊,好唔好等過咗保之後,攞部 Macbook air M2 去深圳加 SSD

MR集中投訴post:
https://forums.macrumors.com/threads/updated-macbook-air-model-display-design-flaw.2382968/
(我記錯個形狀,唔係X型係TT型)
short answer: 用ExFAT可以Windows Mac兩用

long answer: 唔撚好咁做
ExFAT只係唯一一個out of the box兩隻OS都支援晒read write嘅format,唔代表佢無問題
響Mac度用cold data HDD係應該用HFS+ (Mac OS Extended Journaled), SSD用APFS
ExFAT俾Mac用作為*暫存*擺data係少問題,但長遠擺野仲要係backup的話我唔會咁做

我睇完你兩個回覆都未太get到點解你要將個backup整到cross-platform?
backup原則上1st priority係必需要可靠,要求cross-platform基本上係即時將可靠度降低一半
你backup個方法係咪就咁copy & paste file入隻file算?
雖然你唔係用電腦搵食姐係data唔係真係錢,不過屋企人相無價,你或者應該要開始research吓未來擺相同backup等等成個策略係點,如果唔係會奶完一次大野之後先開始學就喊出聲

就咁買5TB 2.5" HDD backup唔係唔可以,成本低,技術門檻亦都係低
不過既然都咁平不如買多幾隻啦,唔係搞同一隻Win+Mac撈住用
M2代響粒SoC個效率係對比M1代提升可能10-20%
變相令到同一代Max vs Pro嗰個(GPU)優勢係相對拉近
你兩部機個分別最大本身Max俾到嘅係RAM上限同埋出mon數目
memory bandwidth亦都x2不過實戰唔顯著
咁另外port位version同WiFi嗰堆野每樣好少少夾埋就多多

M1 Max 16"優點係真係都幾平吓,高標配都可以20k內
而M2 Pro淨係要match番32GB都已經要BTO俾正價貴好多
不過M2 Pro有4粒e-core,續航力好過M1 Max唔少
多謝坦巴嘅意見。
我咁做嘅原意係因為我仲hold緊win desktop,因為呢兩年先由win轉Mac 所以仲有啲舊data storage 想睇下有冇最方便嘅一次過backup,不過非必要嘅item嚟

而我嘅backup都係仲用緊copy & paste 過file only,apps嘅嘢唔太重要,所以想慳皮啲用hdd drive (而都好夠做,只係用多啲手動步驟去過file)

所以我諗我都係分開兩邊hdd 獨立俾Mac 同win用
OK,有個再簡單方法
你照用HDD,但只format做HFS+因為你話你Mac機90%
而到你需要由Windows機backup file入呢隻HDD嗰時,就用network share方法,響Mac度開sharing再由Win嗰面SMB過嚟
如果Windows堆data有包括特別metadata咁要事先zip好先copy過去,第時要開番爆開就ok
Thx for sharing 我會畫清個backup flow 先
15-Inch MacBook Air Demand Reportedly 'Weaker Than Expected' So Far
https://forums.macrumors.com/threads/15-inch-macbook-air-demand-reportedly-weaker-than-expected-so-far.2396956/
15" MBA無人要,需求50%低於預期,生產線又要減產 (上次係M2 chip,13" Air同touchbar嗰次)
mba 太貴 差小小不如14pro好過
Apple近年啲「諗住」大賣嘅新產品次次都冇人買
真係當啲用家/fans無限金錢咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞