[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
岩岩上左部m1 mba 做 beta 做下白老鼠
想升嚟玩game porting toolkit ,但唔知其他有冇伏,都係等正式先算

利申 m1 max ,仲係 monterey
ExFAT係響macOS用到不過係有鑊氣,有炒data風險,所以可免則免
一定要同一隻drive兩面share的話我會建議嗰一隻drive留響NTFS插Windows機或NAS (linux),再用share形式由macOS連去用

一般NAS default係開SMB姐係Windows嗰隻sharing protocol
而Apple呢面十世前有自己自閉protocol (AFP)不過已收皮,近年Apple都係建議甚至default都係用SMB連share
NAS個邏輯係佢個OS自己決定用咩file system / format,你用Windows定Mac好連去個share都無需要理會NAS內用緊咩format
當然如果你想要某d file system功能如journal / snapshot甚至metadata類野,咁就有需要*事先*揀好set好
你如果隻NAS係Synology的話,去control panel > file services佢收埋一堆macOS指定功能要特登開,例如Time Machine target broadcast / Bonjour
基本上打下機都係ps5 算.
remote play 多

啱啱淘咗Acasis隻新TBU-405 Pro M1有風扇版
屌佢好大舊同好重的,成隻iPhone mini咁大份
美森買嗰條SN850X未到所以未試到速同溫度住
btw,唔知點解我明明係買螺絲版但佢俾咗toolless版我,佢四粒bearing車得好靚吓
真係唔明佢點解可以賣七舊水咁平
聽講係得Acasis表現最好,等你報告😂
講起SSD盒
好似唔多見有raid 1嘅
請問bts需唔需要用Unidays驗證,定到時email張學生證比Apple就ok?
你想有RAID controller唔駛諗,bus powered唔夠火/穩定
而插大火牛大desktop enclosure係無咩市場,或者你要搵某隻PCIe卡搞
去到software層面 / OS,要咁快都係要scratch disk類作用姐,唔駛hardware RAID,行software夠啦,嗰少少overhead
我部 MacBook Air 得 TB3,有無平 d 的 M.2 殼推介?
M1 M2 MBA其實係做到TB4嗰個28Gbps data lane速
Apple之所以無得話個port係TB4其實係因為Intel spec強制要求一條stream出到兩隻mon而M1 M2 Air因為SoC限制出唔到 (內置mon已佔一)

anyway就算插gen3 NVMe 六舊已經係好平,如果想再平而又要Thunderbolt搵二手舊野
再平已經係USB 3.1 / 3.2嗰堆,插Mac只有10Gbps
thank you,咁我照買返 TB4 盒
btw Acasis有隻TB3舊銀盒做緊人仔499
如果想裝VMware , 再喺vm 入面行windows 呢?係咪8GB 會好lag?
咁咪要直接減走你VM用幾多硬RAM囉
8GB當然窄啦
同埋你響入面行咩先
我成日都唔明行得VM仲點解要響窄RAM硬件度做,講緊機都未買唔係有機響手焗用
岩岩買左無風扇個版本,其實差幾十蚊,但唔想要咁大舊野
我都買左無扇版到時可以比較下
無扇版其實已經夠涼,不過長chur或者你條SSD係偏熱嗰堆(Samsung)就有扇會安全d
而且呢個post都起碼一半人係打算插俾mini / Studio用,長插長chur其實有扇係應該
塞成件野去機後咁樣重d厚d都無所謂
好似有鬼仔整左個精簡版win11 arms

你咁樣即係玩死自己

Windows本身大咬

仲未計你用乜嘢program
岩岩插左970 evo plus入無風扇版
Test write speed 得13xx 但read有28xx
坦巴知唔知點解會差咁遠
970 EVO plus兩年前左右改撚過controller
之後嗰幾水開始響Mac度write speed食屎
我本身有部袋底M1 13” macbook pro
諗緊趁唔趁 有BTS 換部 13” air m2 24g ram + 512/1T

主要忍受唔到袋底 得8+256
有時得閒剪下 旅行video 同 執下相….

本身屋企有部desktop….

大家認為點好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞