[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
12 13 mini - (我用緊) 唔夠平,電量同熱力係問題
14 plus - 加少少就有pro系列
Air Pods Max - 貴夾唔飽
15" MBA - 雞肋spec, 出街timing奇怪

我懷疑M2 iPad Pro同AW Ultra都可以擺埋入個表,但起碼作為line up頂配係應該衝spec sheet而無視價錢
但中階低階位置真係要set得唔閪先有位走
Air Pods Max 我等緊第 2 代,希望唔好咁重,同個袋唔好咁核突
Apple Watch Ultra 應該都算ok la
我自己用緊都唔錯
依家啲人買嘢精明咗好多+手頭真係緊咗
Apple再係咁出啲扮sweetspot又sweet唔哂甚至搵笨嘅機
啲人真係唔會落搭
Airpods max 我覺得好完美
佢係重但頭頂個arc舒服到無嘢咁
我算重度用家,平時做嘢都會用sony 同shure headset,但呢啲就算個cusion 幾厚都好頭頂都係覺得有條槓,戴一陣就要除低or 轉位
話時話
就算我地Mac post都好似好少人報告有買15"
反而13" refurb同M2 Max Studio就有
連Mac Pro都有
個表唔係list「唔好」嘅產品
而係講緊銷量同預期有落差,多數因為Apple set錯某d地方
當然AirPods Max作為嗰個產品線初代係唔應該太苛刻,同類對手亦成熟
不過就係因為咁,先要問究竟Apple想點,佢想件野響市場企咩位
啱啱買咗部16吋M2 pro 中標配+ 32GB
整體係比起以前部intel快好多 但唔係完全唔會lag
最奇怪係竟然做powerpoint會lag
剪片就有啲plugin用嘅會少lag (以前intel機直頭play唔到)
想問有冇ching可以解答到
PowerPoint lag係MS code base問題
你搵部Mac Pro 192GB去行應該都會同一個位lag

而剪片plugin要具體睇佢係咩,你project咩spec同codec等等
M2 Max當然唔係無敵,佢只係同TDP laptop之霸(其他laptop一定要有dGPU仲要狂chur電)
唔該ching
都幾得人驚
好似有個樣望住自己😑
佢自己新出嘅Beats headphone 索性無放自己啲chip去搶$300價位嘅市場
AirPods Max個原價仲咁高但係基本上要乜無乜
唔知佢想點
原本應該係時候要出Max 2,但(我估)1代銷量其實唔係多到可以順利直落去研發2代,所以拖到Beats Pro都出埋但AirPods Max未郁
或者佢地想好似HomePod咁,要各下調整個spec令件野個價錢易入口d,所以直接換款出HomePod mini
好似話本身預Apple pay會出分期付款所以推高價錢都唔怕
但講真啲大機閹到同細機一樣
個個諗吓諗吓都係唔加錢上
又平啲又用開
跟本就應該大機跟原價細機-$100/$200
因為啲人問親15一定有人講
「點唔俾多少少上14pro」
有冇多啲資料??
淘寶 search 「m1 macbook 擴容」
實物15吋真係比想像中大部,但算係雙刃劍,除左剪片根本無乜強烈需要咁大個Mon(但如果成日剪片都會直接上pro),而一般文書工作甚至睇吓片,13吋雖然視覺上無咁爽,但點都足夠應付(我諗唔多人會經常用MacBook 煲劇睇戲?)
定位上個人覺得13吋先係真正「Air」,便攜性同美感平衡好多,加上本身已經有一批人買左M2 13吋,未買既又想等M3,賣得差都好正常
其實以前MacBook air 我都覺得11吋先係perfect size ,靚過13吋好多,情況可能同依家有啲似
買咗部16吋MacBook pro用咗一個禮拜都冇已經發現有死點想問吓攞去蘋果換Mon通常有冇得即日攞?工作關係成日都要用電腦
成日用電腦,我建議打左落鋪問有無零件先落去好d
好過白行一轉 而家天氣咁撚熱
因為我未過14日 如果想換過部新 以佢哋而家啲政策 係咪都係要send返部機上大陸 check完冇事先再送過部新嘅落嚟 前前後後個幾兩個禮拜?如果係要等咁耐我寧願佢就咁同我換Mon
係唔係online買?
有排等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞